Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori de grau din lume, va impune o interdictie temporara asupra exporturilor de cereale, din cauza secetei care afecteaza recoltele tarii, a anuntat joi premierul rus Vladimir Putin, citat de AFP.

"Din cauza temperaturilor neobisnuit de ridicate si a secetei, consider justificata impunerea unei interdictii temporare asupra exporturilor de cereale si a produselor alimentare derivate", a declarat Putin in cadrul unei sedinte de Guvern.

Rusia, al treilea mare exportator de grau la nivel mondial, a revizuit in scadere estimarile privind recolta de cereale la 70-75 milioane de tone, fata de 90 milioane de tone produse in mod obisnuit.

Anul trecut, Rusia a exportat 21,4 milioane de tone de cereale, iar analistii au aratat ca exista riscul ca nivelul exporturilor sa fie mult mai scazut in acest an datorita secetei.

Pretul graului a crescut cu peste 10% pe pietele internationale de materii prime dupa declaratiile lui Vladimir Putin. Astfel, conform Reuters, la ora 12:27 GMT, tona de grau se vindea cu 230,25 euro, cu 21,25 euro mai mult decat in ziua anterioara.