Indicii bursieri europeni au inchis sedinta de astazi in usoara scadere, pe fondul stirilor dezamagitoare privind cererile de somaj din economia americana. Faptul ca sezonul de raportari financiare este in mare parte incheiat face ca datele macroeconomice sa fie din nou in centrul atentiei investitorilor, iar principalii indicatori macro, atat in Europa cat si in SUA, arata cel putin o temperare a activitatii economice. Mai multi actori importanti din pietele financiare s-au aratat ingrijorati de posibilitatea unei noi recesiuni.

Mohamed Aly El-Erian, directorul Pimco, cel mai mare fond de obligatiuni la nivel global, a declarat astazi ca, desi nu crede ca scenariul unei noi recesiuni este cel mai probabil, exista o probabilitate de 25% ca acesta sa devina realitate. Atat Banca Centrala Europeana cat si Banca Angliei au decis astazi sa mentina dobanzile cheie la valorile anterioare pentru moneda Euro, respectiv lira sterlina.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat ca bancile europene trebuie sa fie preocupate de intarirea capitalului, pentru a putea mari creditarea si a sustine revenirea economica. El a mai declarat ca testele de stres pentru sistemul bancar european au fost serioase si s-au desfasurat intr-un mod riguros.