La Bursa din Sibiu, finalul primei saptamani din august a fost unul in care participantii au adoptat din nou o atitudine prudenta, in contextul in care cotatiile au evoluat nehotarat, cu cresteri in prima parte a zilei si scaderi in cea de a doua, se arata intr-un comunicat al Sibex. Pana la ora 17:15, cu o ora si 45 de minute inaintea inchiderii sedintei, s-au incheiat putin peste 5000 contracte, cu o valoare de 12,7 milioane de lei.

Diferentele dintre minimele si maximele zilei au fost destul de generoase cu speculatorii pe derivatele DESIF5 (avand ca activ suport actiunile SIF Oltenia), iar cei care au fost activi in piata si-au putut directiona plasamentele atat pe strategii de cumparare cat si pe vanzare.

In ceea ce priveste simbolurile tranzactionate, sesiunea nu a adus nicio noutate, DESIF5 atragand din nou cea mai mare cota din volumul de transfer cu 4,3 milioane de actiuni schimbate intre vanzatori si cumparatori. O pondere de 95% din acest total a fost rulat pe scadenta septembrie, conform datelor de la ora 17:15, la preturi intre un maxim de 1,45 si un minim de 1,39 lei/actiune, culoarul de pret fiind de 600 puncte.

Derivatul in lei pe indicele Dow Jones Industrial Average a continuat sa evolueze sub influenta din piata americana, prima parte a zilei si o perioada din cea de a doua cotatia stand pe plus, corelata cu futures-ul de peste ocean. Apoi, dupa aparitia datelor economice la americani, cotatia a trecut in mod abrupt pe minus, atingand minimul in jurul orei 16:00 pentru ca din nou sa se observe o tendinta de revenire. In acest context destul de oscilant, speculatorii au incheiat, pana la ora 17:15, aproape 600 contracte DEDJIA_RON.

Pentru moneda unica europeana lichiditatea a fost in continuare redusa, pe fondul lipsei unor variatii ample si a unor miscari mai puternice ale cursului oficial BNR. Pentru septembrie euro era cotat la 4,2830 lei, depreciindu-se cu 2,65 bani.

Raportat la toata saptamana trecuta, participantii de pe piata sibiana au incheiat circa 38.300 de contracte cu o valoare de 101,5 milioane lei. In topul saptamanii s-au impus DESIF5 cu peste 32.500 contracte, ceea ce reprezinta 32,5 milioane de actiuni ale emitentului SIF Oltenia. Pe doi s-au pozitionat DEDJIA_RON cu aproximativ 5000 de contracte iar pe trei EURO/RON cu aproape 500 de contracte.

Pe piata spot, in perioada 2-6 august investitorii au tranzactionat peste 138.000 actiuni ale Bursei din Sibiu. reprezentand 60% din volumul rulat in luna iulie, fapt care denota un interes in crestere pentru aceste titluri.