La Bursa din Sibiu, debutul saptamanii a fost unul interesant, mai ales prin prisma evolutiei contractului futures pe cursul EURO/LEU, care a generat totaluri in crestere fata de saptamana precedenta. Interesul pentru derivatele pe cursul de schimb a venit pe fondul deprecierii monedei unice fata de cea nationala, conform oficialului BNR. In acelasi timp, s-a observat o revenire a optimismului pentru cotatiile derivatelor ce au ca activ suport actiunile SIF5 precum si pentru cele care au ca activ suport indicele Dow Jones Industrial Average, care au marcat cresteri destul de importante.

Chiar si in aceste conditii lichiditatea nu a putut parasi nivelul inferior in care s-a cantonat in ultima perioada pe fondul prudentei participantilor. "Volumele scazute de pe piata spot si lipsa unor variatii care sa indice o directie clara i-a tinut din nou in expectativa pe investitori, fapt care s-a reflectat si pe piata futures sibiana", a declarat un broker. Prin urmare, de la deschiderea zilei si pana la ora 17:15, totalul contractelor incheiate se situa putin peste 3000, iar valoarea echivalenta tranzactiilor era de 10 milioane lei. Totusi, sub rezerva programului prelungit pana la ora 19:00, volumul poate creste semnificativ, in functie de evolutia pietei americane, asa cum s-a intamplat vineri 6.08, cand in intervalul orar 17:15-19:00, "jucatorii" au incheiat circa 2500 de contracte.

Pe segmentul derivatelor valutare, tendinta de depreciere a euro fata de leu s-a reflectat in volumul in crestere, vanzatorii si cumparatorii incheind pana la ora 17:15, circa 250 de contracte EURO/RON. Tendinta de depreciere a monedei europene a fost vizibila pentru toate scadentele tranzactionate. Conform datelor de la ora 17:15, euro se deprecia pentru septembrie cu aproape 2 bani fiind evaluat la 4,263 lei, in timp ce pentru finalul anului (scadenta decembrie) cu 2,85 bani, pana la un nivel de 4,3515 lei. Pentru primavara anului viitor cotatia se situa la 4,3813 lei, in scadere cu 1,92 bani.

In topul de lichiditate al zilei s-au impus insa tot DESIF5 cu 2270 contracte prin care, pana la ora 17:15, investitorii transferasera echivalentul a 2,27 milioane de actiuni ale emitentului SIF Oltenia. Atat pe termen scurt cat si mediu, anume scadentele septembrie si decembrie din acest an, cotatiile DESIF 5 se apreciau cu peste 2%.

Pentru contractul futures pe Dow Jones se putea observa o crestere de peste 120 puncte pe scadenta de luna viitoare, care atragea, la ora mentionata, circa 530 de contracte, aproape monopolizand plasamentele pe acest produs.