Cifra de afaceri a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a crescut cu 57% in primul semestru, la 8,4 milioane lei, iar profitul net a avansat cu 67%, la 4,3 milioane lei, in conditiile in care operatorul de piata a revenit pe castig din exploatare, se arata in raportul financiar publicat marti de conducerea BVB. "Cu toate ca in prima parte a anului 2010 contextul financiar regional a fost caracterizat printr-un grad ridicat de volatilitate, iar in plan intern asteptarile referitoare la evolutia economiei romanesti pentru anul in curs au devenit mai putin optimiste, indicii calculati de catre BVB au evidentiat o dinamica superioara celei inregistrate de principalii indici bursieri din Europa Centrala si de Est", se mai arata in document.

  • Valoarea totala a cumpararilor realizate pe piata de capital autohtona de catre straini, in primele cinci luni ale anului 2010, a crescut cu 41%

Potrivit aceluiasi document, situatia deficitelor publice a unora dintre tarile situate in proximitatea geografica a Romaniei si dificultatile de finantare a acestora au indus un anumit sentiment de neincredere in randul investitorilor si au afectat, conjunctural, apetitul pentru realizarea de investitii de portofoliu pe pietele bursiere din intreaga regiune. Chiar si in aceste conditii, statisticile publicate de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) arata ca valoarea totala a cumpararilor realizate pe piata de capital autohtona de catre straini, in primele cinci luni ale anului 2010, a fost cu aproximativ +41% peste nivelul aceluiasi indicator din perioada similara a anului precedent: cumparari de 168 milioane euro realizate de nerezidenti in perioada ianuarie-mai 2010, fata de circa 119 milioane lei in anul 2009.

Interesul crescut pe care l-au aratat investitorii straini pentru titlurile admise la tranzactionare pe piata reglementata organizata de catre BVB a antrenat si un comportament de piata mai activ al investitorilor locali, astfel ca valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni realizata la BVB in primul semestru din anul 2010 a urcat la 4,17 miliarde lei, cu +71% peste nivelul lichiditatii din prima jumatate a anului trecut.

Din perspectiva structurii pe segmente de piata, prima jumatate a anului 2010 a evidentiat o crestere a ponderii valorii tranzactiilor realizate pe pietele de tip Deal si POF (piata ofertelor publice), situatie datorata in primul rand ofertelor publice de preluare obligatorie derulate in acest interval.

In termeni nominali, valoarea tranzactiilor de tip Regular a urcat la aproape 3,6 miliarde lei, fata de numai 2,2 miliarde lei in primul semestru al anului 2009. Si lichiditatea din piata la termen organizata la BVB a cunoscut un salt spectaculos, in primele sase luni ale anului 2010 fiind negociate de aproape cinci ori mai multe contracte futures decat in primul semestru din 2009. Ponderea valorii asociate tranzactiilor cu contracte futures in totalul pietei a ramasa insa la un nivel similar cu cel din 2009: de aproximativ 1%.

  • In partea a doua a anului ar putea aparea noi companii emitente listate la BVB

"Prima jumatate a anului 2010 a insemnat pentru Bursa de Valori Bucuresti S.A. si finalizarea pregatirilor pentru admiterea la tranzactionare a actiunilor emise de catre BVB S.A. Listarea BVB S.A. constituie un semnal de incredere in piata bursiera, semnal care daca va fi corect receptat de mediul economic va conduce in partea a doua a anului la aparitia de noi companii emitente listate la BVB", se arata in documentul citat.

Pe fondul mentinerii efectelor crizei financiare, comparativ cu perioada similara a anului trecut, rezultatele financiare ale BVB au inregistrat totusi o evolutie pozitiva, profitul realizat cifrandu-se la 4.376.116 lei, in crestere cu cca 67% (2.623.845 lei). La nivelul perioadei analizate, cca 46% din rezultatul obtinut a fost realizat pe seama rezultatului provenit din activitatea operationala.

Cifra de afaceri neta (8.487.578 lei) a inregistrat in semestrul I 2010 o crestere cu 56,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent (5.414.743 lei), pe seama veniturilor realizate in principal din tarife aplicate tranzactiilor cu actiuni dar si veniturilor obtinute din vanzari de informatii bursiere, din tarife percepute emitentilor si participantilor la sistemul de tranzactionare, servicii informatice etc.

  • Cheltuielile au fost reduse cu 5%

Cheltuielile totale inregistrate in primul semestru al anului in suma de 6.295.947 lei au fost in scadere cu cca 5% fata de perioada precedenta. Comparativ cu perioada similara a anului precedent cand Bursa de Valori Bucuresti SA a inregistrat o pierdere din exploatare de -1.265.442 lei, la data de 30.06.2010 societatea inregistreaza profit din exploatare in suma de 2.395.880 lei, datorat in principal cresterii cifrei de afaceri nete, concomitent cu o reducere a cheltuielilor de exploatare, raportate la aceeasi perioada.

Astfel, veniturile din exploatare au crescut cu 58,75% fata de perioada precedenta si reprezinta 74,6% in totalul veniturilor BVB.

Rezultatul financiar inregistrat in suma de 2.835.813 lei, in scadere fata de perioada similara a anului precedent cu 36,5% (4.465.297 lei) s-a realizat in principal pe seama veniturilor incasate din investitiile financiare realizate. Trendul descendent al ratei dobanzilor inregistrat in primul semestru al anului 2010 a contribuit in mod direct la diminuarea veniturilor financiare, rata medie a dobanzii pentru plasamentele efectuate, cifrandu-se la 8,60%.