Indicii bursieri europeni au scazut astazi de la maximele ultimelor trei luni, dupa ce raportul lunar privind schimburile comerciale a adus noi semne de temperare a activitatii economice in China. Investitorii au asteptat de asemenea hotararile comisiei de politica monetara a Rezervei Federale a SUA, ce au fost anuntate dupa inchiderea pietei europene.

Rezerva Federala a decis astazi pastrarea dobanzii cheie la acelasi nivel si reinvestirea acitvelor bazate pe ipoteci ce ajung la maturitate in obligatiuni de stat americane.

Cea din urma masura a fost asteptata de mai multi analisti economici si este vazuta ca un semnal din partea Rezervei Federale ca va continua sa sprijine revenirea economica din SUA. Surplusul comercial al Chinei a ajuns la maximul ultimelor 18 luni, ritmul cresterii importurilor aflandu-se in scadere.

Stirea pune presiune pe autoritatile chineze pentru a grabi procesul de intarire a yuan-ului. Pretul locuintelor in principalele orase din China s-a aflat in iulie cu 10,3% peste nivelul inregistrat cu 12 luni in urma, aceasta fiind cea mai mica crestere din ultimele sase luni. Pe fondul reducerii apetitului pentru risc, moneda Euro s-a depreciat fata de dolarul american, cotatia EURUSD ajungand in jurul nivelului de 1,31.