La Sibex, in sedinta de miercuri, scaderile cotatiilor s-au acutizat, resimtindu-se influenta directiei negative de pe pietele europene si de pe Wall-Steet. Vanzatorii au fost, in aceste conditii, categoria cea mai activa, fiind motivati de posibilitatea de a-si rotunji castigurile, pe scadere de pret, pe care doar instrumentele financiare derivate o ofera. Activitatea lor a dus din nou la cresterea lichiditatii, totalul de peste 6000 de contracte inregistrat la ora 17:15 fiind mai mare cu 12% decat volumul din ziua anterioara, cu posibilitatea extinderii acestui procentaj pe baza tranzactiilor ce urmeaza a fi realizate pana la ora 19:00.

De asemenea, si valoarea era una superioara, situandu-se la 23 milioane lei. In ceea ce priveste numarul pozitiilor deschise, dupa ce marti acesta a crescut considerabil, pe fondul asteptarilor unor miscari mai ample ale preturilor care de altfel s-au si confirmat, de aceasta data totalul lor s-a mentinut la nivel constant, semn ca speculatiile au fost strategia de baza, cu deschideri si inchideri rapide. Intensitatea tranzactiilor pe contractul futures in lei ce are ca activ suport indicele Dow Jones Industrial Average a crescut puternic, numarul contractelor de la ora 17:15 fiind de peste 1600, dublu fata de totalul din ziua anterioara.

Cresterea volumului s-a reflectat si in valoarea transferurilor, stiut fiind ca DEDJIA_RON este un produs cu o pondere ridicata din acest punct de vedere, prin prisma marimii sale. La ora mentionata preturile futures ale Dow Jones evoluau pe minus, cotatia pentru septembrie situandu-se la 10.418 puncte si indicand o depreciere de 153 puncte. "Tendinta descendenta se justifica prin grijile aparute raportat la sanatatea economiei americane, dupa ce FED a declarat ca revenirea acesteia a incetinit. Astfel, factorul major de influenta reprezentat de SUA la nivelul pietelor de capital din intreaga lume a contat din nou decisiv", crede un broker.

Pentru DESIF5, in continuare produsul cel mai solicitat, vanzatorii au exploatat, pe scadenta de luna viitoare, un culoar de scadere care a ajuns chiar la 736 de puncte fata de inchiderea zilei precedente, randamentul short putand ajunge pana la 38%. Cu mai bine de o ora si jumatate inaintea inchiderii, DESIF5 septembrie valorau 1,3449 lei/actiune, pierderea fiind de 4,54%. De asemenea si pe celelalte scadente DESIF5 au evoluat exclusiv pe "rosu", oferind importante oportunitati vanzatorilor si punandu-i in garda pe cumparatori, care au la indemana ordinele de limitare a pierderii, in conditiile in care piata persevereaza pe scadere. Transferurile cu simbolul in discutie se situau la 4150 de contracte. In ceea ce priveste euro, investitorii au mizat pe cresterea acestuia pentru toate scadentele tranzactionate, fara ca variatiile sa fie unele de amploare. Transferurile pe curs au insumat circa 70 contracte. Pentru septembrie moneda unica valora 4,2899 lei iar pentru decembrie 4,3779 lei.