La Bursa din Sibiu, ultima sedinta a saptamanii 9-13 august a fost una cu evolutii mixte, cotatiile derivatelor financiare revenind pe plus in timp ce Dow Jones a intrat pe teritoriu negativ, dupa ce in prima parte a zilei a evoluat de asemenea pe crestere, se arata intr-un comunicat al Sibex. La nivel de lichiditate, sesiunea a fost una cu un nivel mediu al tranzactiilor, pana la ora 17:15 numarul contractelor situandu-se la 5.500 cu o valoare de 13,2 milioane lei.

De remarcat a fost continuarea directiei ascendente a numarului de pozitii futures, observandu-se circa 1.000 noi deschideri, majoritatea pe derivatul SIF5. A fost incununata astfel o saptamana in care participantii de pe piata Sibex s-au aratat permanent dispusi la acumulari, tendinta care s-a concretizat cu peste 7.100 de noi pozitii deschise pe segmentul futures, adica un plus de 24% comparativ cu finalul saptamanii anterioare.

"Dupa o perioada de prudenta, a doua saptamana din august a indicat faptul ca speculatorii se pregatesc pentru mai multa miscare a preturilor si poate chiar pentru conturarea unui trend", a declarat un broker sibian.

In ceea ce priveste totalul transferurilor pentru cele cinci sedinte ale saptamanii, au fost incheiate peste 29.000 contracte, cu o valoare de 95 milioane lei. In topul saptamanii s-au impus DESIF5 cu 22.100 contracte urmate de DEDJIA_RON cu aproximativ 6.000 si EURO/RON cu 600.

Revenind la sedinta de vineri, DESIF5 au atras din nou cea mai mare cota din volumul de transfer cu 4,56 milioane de actiuni transferate pana la ora 17:15. DESIF5 septembrie au variat intre un minim de 1,37 respectiv un maxim de 1,3994 lei/actiune, participantii avand la dispozitie un culoar de 294 puncte. Pentru acest termen, cotatia DESIF5 valora 1,39 lei/actiune, in urcare cu 1,77%.

"Nivelul de optimism raportat la derivatele financiare a venit in contextul in care economia Romaniei a crescut usor in trimestrul al doilea al anului curent comparativ cu primul. Aceasta stire nu este insa una suficienta pentru ca nivelul de optimism sa se mentina", a mai declarat brokerul citat anterior.

Tranzactiile cu derivatele pe Dow Jones Industrial Average s-au soldat vineri cu circa 600 de contracte realizate pana la ora 17:15. Dupa ce a deschis pe plus si s-a mentinut pe aceasta directie pana spre pranz, cotatia DEDJIA_RON a intrat pe scadere, minimul fiind atins in jurul orei 15:00, moment dupa care s-a observat din nou o tendinta de revenire, fara ca pretul sa paraseasca zona rosie, urmand ca influenta de pe Wall Street sa-si puna cuvantul in ceea ce priveste inchiderea. Pe piata derivatelor valutare s-a detectat o tendinta de crestere a volumului EURO/RON care a ajuns vineri la peste 200 de contracte dupa o saptamana in care lipsa de volatilitate a influentat negativ tranzactiile cu derivatele pe curs. Euro a evoluat pe minus pentru septembrie fiind cotat la 4,2602 lei.