Indicii bursieri europeni si-au continuat astazi scaderile, intarindu-se ingrijorarile privind viitorul economiei europene. Guvernul francez si-a redus astazi estimarea de crestere pentru 2011 de la 2,2% la 2%, bugetul pentru urmatorul an urmand sa sufere cea mai mare reducere din ultimii 20 de ani.

Sectoarele cele mai afectate de scaderile de astazi au fost cel al producatorilor auto si cel al producatorilor de materiale de constructii. Cele doua sectoare, vazute de investitori ca fiind ciclice, si-au aratat in timpul recesiunii dependenta de masurile guvernamentale de stimul economic.

In conditiile in care datoriile publice conduc la reducerea bugetelor statelor, scade probabilitatea unor noi pachete de stimulare a economiilor in eventualitatea unei noi perioade de recesiune. Cotatia EURUSD a inregistrat astazi fluctuatii semnificative, dupa ce in zilele trecute acestea fusesera slabe in contextul picajului bursier. Moneda Euro s-a devalorizat cu aproape 1% in fata dolarului american, cotatia EURUSD ajungand in jurul nivelului de 1,27.