Preturile la petrol au inregistrat, vineri, valori mai mici pentru a treia zi consecutiv. Investitorii de pe piata din New York au reactionat negativ ca urmare a conditiilor economice incerte, a cererii in scadere de petrol si a aprecierii dolarului, potrivit Reuters.

Pretul pentru titeiul brut din SUA a scazut cu 97 de centi (1,3%,) la 73.46 dolari pe baril la New York Mercantile Exchange.

Un baril de titei "light sweet crude" a inregistrat un declin de 2,56% (1,93 dolari) pe saptamana, a doua "performanta" negativa consecutiva. Un baril de titei Brent a scazut de asemenea cu 97 de centi (1.29%), la 74.33 dolari.

In primul semestru al anului curent, petrolul a fost extrem de volatil: la inceputul anului, pretul era de 78,42 USD/ baril, atingand, in primele zile ale lunii mai, maximul pe anul in curs, respectiv de 89,51 USD/ baril, dar incheind primul semestru la un nivel mai mic decat cel de la inceputul anului, respectiv de 74,62 USD/ baril. Pe parcursul lunii iulie, pretul petrolului a crescut insa cu 5,4%, iar in prima saptamana din august, cu 2,37%, incheind ziua de vineri (6 august) la un nivel de 80,3 USD/ baril, dupa ce a trecut printr-un maxim de 82,82 USD/ baril.

Pentru perioada urmatoare, analistii X-Trade Brokers se asteapta la o volatilitate ridicata a pretului petrolului, fiind posibile chiar si miscari foarte bruste ale acestuia. (Dan Popa)