La Bursa din Sibiu, saptamana a debutat, sub aspectul lichiditatii, intr-o nota de prudenta, in conditiile in care volatilitatea a fost una redusa, se arata intr-un comunicat al Sibex. Pana la ora 17:15 numarul contractelor incheiate se cifra la 3300, valoarea echivalenta acestora fiind de 9,5 milioane de lei. Dupa ce saptamana trecuta lichiditatea s-a dublat in doua sedinte in intervalul 16:30-19:00, s-a observat si la debutul saptamanii in curs cresterea intensitatii dupa deschiderea bursei americane, cel mai importat factor de influenta pe plan bursier la nivel global.

Strategiile aplicate de participanti au vizat segmentul Societatilor de Investitii Financiare, segmentul indicilor, al valutelor si bineinteles cel al marfurilor care, de la implementarea contractului futures SIBGOLD_RON, a castigat foarte mult in lichiditate.

Pe sectorul marfuri, dupa ce vineri am avut scadenta august pentru contractul futures pe aur denominat in lei, participantii si-au mutat obiectivul pe scadenta octombrie. Conform datelor de la ora 17;15, SIBGOLD_RON octombrie a fost preferat pentru 46 contracte. Aurul era cotat pentru scadenta mentionata la 1238 $/uncie adica la 132,4631 lei/gram, in timp ce cotatia oficiala BNR este de 132,0797 lei/gram, valorile fiind foarte apropiate. Variatia fata de cotatia precedenta pe scadenta octombrie era negativa, scaderea fiind de 2,2 dolari.

Pe segmentul actiunilor, piata s-a deschis pe crestere, detasandu-se in acest sens evolutia derivatelor pe actiunile SIF5 Oltenia (DESIF5) pe scadenta septembrie. In raport cu acest termen, maximul a fost atins rapid, in prima jumatate de ora de la debut cotatia ajungand a 1,37 lei. Apoi valoarea actiunii SIF5 s-a depreciat constant, cu un minim de 1,3430 lei atins in jurul orei 14.00. La ora 17:15 se mai putea observa o crestere usoara de numai 48 puncte, pretul fiind foarte aproape de teritoriul negativ pe care a patruns in apropierea orei 17:30.

Pe segmentul indicilor, derivatele pe indicele Dow Jones Industrial Average (DEDJIA_RON) au stat pe plus pe intreg parcursul zilei, dar cu maxime atinse la debut, urmate de slabirea acestora, fara insa a intra pe minus pana la ora 17:15. La cel moment, numarul contractelor DEDJIA_RON era de aproape 500, pretul mentinandu-se verde dupa ce a rezistat tendintei rosii vizibile la debutul tranzactiilor pe Wall-Street. Pentru scadenta septembrie cotatia crestea, la ora 17:30 cu doar 20 puncte, decisiva pentru evolutie urmand sa fie directia din SUA unde se asteapta informatii privind ritmul de revenire a economiei dupa ce in ultima perioada semnele scaderi acestuia au influentat piata.

Pe piata valutelor, transferurile cu derivatele pe cursul de schimb au insumat circa 60 de contracte, cotatia depreciindu-se pentru scadenta decembrie.