Cea de-a opta luna a anului a debutat in mod optimist la Bursa din Sibiu, preturile futures crescand pe cele mai lichide segmente, si anume cel al societatilor de investitii financiare si al indicilor, potrivit unui comunicat al Sibex. Lichiditatea a dat la randul ei semne de crestere comparativ cu ritmul din luna august, motorul acestora fiind derivatul pe Dow Jones Industrial Average.

Concret, pana la ora 17:15 au fost incheiate peste 5.000 contracte cu o valoare de 27,5 milioane de lei. S-a mai putut observa o tendinta de acumulare a unor noi pozitii futures, totalul general fiind, la ora mentionata in crestere cu peste 5%.

Pe segmentul indicilor, contractul futures pe Dow Jones Industrial Average (DEDJIA_RON) a deschis pe plus pe scadenta septembrie, pentru ca apoi sa testeze si teritoriul negativ. Dupa ora 12:00 cotatia indicelui a evoluat pe plus, indicand o sedinta optimista, fapt confirmat de evolutia din prima ora de tranzactionare de pe Wall-Street. La ora 17:15 numarul contractelor DEDJIA_RON incheiate se ridica la peste 2.100, iar avansul de pe NYSE era un argument important pentru cresterea semnificativa a plasamentelor, in intervalul ramas pana la ora 19:00, cand investitorii pot tranzactiona in paralel cu ceea ce se intampla peste ocean.

Pentru scadenta septembrie, cotatia Dow Jones castiga 180 puncte, valorand 10.235 puncte.

Pe sectorul derivatelor pe actiuni, contractele futures pe titlurile SIF 5 Oltenia (DESIF5) au fost cele mai lichide, cu peste 2.800 contracte realizate pana la ora 17:15. Participantii au luat in vizor toate scadentele disponibile, cea mai lichida fiind septembrie. In ceea ce priveste evolutia preturilor, DESIF5 septembrie au deschis pe plus la nivelul de 1,3407 lei pe actiune, evoluand pe plus in majoritate timpului, singura sincopa fiind trecerea pe minus pentru cateva minute, dupa ora 15.00, pentru ca apoi cotatia sa redevina verde. La ora 17:15, DESIF5 septembrie se apreciau cu 171 puncte (un punct este egal cu 0,0001 lei, garantia necesara pentru tranzactionarea unui contract futures DESIF 5 fiind de 192 lei).

Pe piata marfurilor aurul a fost tranzactionat prin 27 contracte pe scadenta octombrie, metalul galben apreciindu-se usor. Pretul unei uncii se situa la 1247 dolari, insemnand 133,6467 lei pe gram, nivel sub cotatia BNR de 134,01 lei pe gram.