Investitorii de la Bursa din Sibiu si-au indreptat atentia in aceasta sedinta atat catre piata actiunilor cat si catre cea a derivatelor, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu. Pe segmentul spot, s-a consemnat un volum record in ceea ce priveste tranzactiile cu drepturile de preferinta Sibex, fiind tranzactionate 226.640 drepturi, la preturi intre 0,23 si 0,24 lei, cotatia inchizand la 0,24 lei, in urcare cu un ban. Achizitionarea drepturilor de preferinta Sibex confera dreptul de a participa la majorarea capitalului social al Bursei din Sibiu, la doua drepturi detinute putand fi subscrisa o actiune.

Tot luni, au debutat la tranzactionare pe piata Sibex si actiunile Prodplast Imobiliare, pentru care investitorii au introdus cotatii la cumparare si vanzare, fara ca acestea sa se concretizeze in tranzactii.

Pe segmentul spot, plasamentele au fost realizate pe fondul unei evolutii pe crestere, in ton cu directia de pe pietele europene si sub influenta cresterilor de pe Wall-Street de vineri. De altfel, aceste cresteri au fost motorul tranzactiilor cu derivatele pe indicele Dow Jones Industrial Average care, la finalul saptamanii trecute, au atras 4.077 contracte, fiind cel mai tranzactionat simbol de la bursa sibiana.

Interesul s-a mentinut si in prima sesiune a acestei saptamani cand, pana la ora 17:15, numarul contractelor DEDJIA_RON era de aproape 2.500. Pe scadenta septembrie, evolutia Dow Jones a fost una exclusiv verde. Cotatia a deschis la 10.446 puncte, si in jurul pranzului s-a atins minimul zlei de 10.430 puncte, pentru ca apoi nivelul sa creasca pana spre maximul de 10.454 atins imediat dupa ora 17:00. Cu o ora si jumatate inaintea inchiderii, cotatia DEDJIA_RON septembrie valora 10.448 puncte, in urcare cu 78 puncte.

Pe segmentul actiunilor, piata s-a situat, de asemenea, doar pe crestere, detasandu-se in acest sens evolutia derivatelor pe actiunile SIF5 Oltenia (DESIF5) pe scadenta septembrie care de la deschidere au crescut constant atingand un maxim de 1,414 lei pe titlu in jurul orei 17:00. Derivatele pe actiunile Societatii de Investitii Oltenia s-au mentinut cele mai lichide cu circa 3.500 contracte reprezentand 3,5 milioane de actiuni schimbate intre vanzatori si cumparatori, pana la ora 17:15.

De remarcat a fost cresterea interesului pentru derivatele pe cursul de schimb EURO/LEU unde s-au observat 227 contracte, incheiate pe fondul aprecierii euro cu valori intre 0,01 si 1,45 bani pentru cele trei scadente tranzactionate, anume septembrie si decembrie 2010 respectiv martie 2011.

Pe sectorul marfuri, contractul futures pe aur, denominat in lei (SIBGOLD_RON), s-a mentinut la o lichiditate buna, situandu-se, conform datelor de la ora 17;15, la un total de 123 contracte. Aurul era cotat pentru scadenta octombrie la 1249,5 dolari pe uncie, in stationare.