Indicii bursieri europeni au scazut astazi de la maximele ultimelor patru saptamani, pe fondul revenirii temerilor privind expunerea bancilor pe piata obligatiunilor de stat europene. Wall Street Journal a raportat astazi ca, in cadrul testului de stress organizat la nivelul sistemului bancar european, cel putin o parte din banci au anuntat expuneri pe obligatiunile de stat mai mici decat reiese din alte raportari ale acestora.

Dezvaluirea a avut un efect puternic negativ asupra actiunilor din sectorul bancar european: actiunile Barclays, mentionata in articol ca una din bancile ce au raportat expuneri mai mici, au scazut cu 2,74%, avand cel mai mare aport negativ la evolutia indicelui FTSE 100. Actiunile Credit Suisse au pierdut 2,3% din valoare, iar actiunile Societe Generale au scazut cu 3,85%.

Si indicatorii macroeconomici au avut o influenta negativa asupra indicilor bursieri. Comenzile primite de fabricile germane au scazut in mod neasteptat in luna iulie cu 2,2%. Analistii estimau in medie o crestere cu 0,5%. Indicele german DAX a pierdut astazi 0,6% din valoare, dar ramane la doar 4,4% sub maximul anual.