Pietele din Asia au scazut, miercuri, exportatorii mari din Japonia suferind pierderile cele mai grele ca urmare a cresterii yenului fata de dolar la un nou record al ultimilor 15 ani. Asadar, dolarul scade sub 83.50 yeni, cel mai mic nivel din mai 1995.

Si Euro a fost in scadere dupa ce informatiile vehiculate in piata au trezit temerile investitorilor privind expunerea bancilor pe piata obligatiunilor de stat europene. "Este acelasi vechi concurs urat - care moneda este cel mai putin atragatoare", a spus un dealer de la o banca locala din Sydney, potrivit Reuters.

Nikkei al Japoniei N225 a scazut cu 2%, comertul cu amanuntul si sectorul de autovehicule avand cel mai mare impact asupra indicelui. Exportatorii Honda Motor (7267.T) au scazut cu 2,9%. Indicele MIAPJ0000PUS a evoluat cu 0,4%.

Bursa de la New York a incheiat in scadere sedinta de marti, dupa ce Wall Street Journal a raportat marti ca, in cadrul testului de stress organizat la nivelul sistemului bancar european, cel putin o parte din banci au anuntat expuneri pe obligatiunile de stat mai mici decat reiese din alte raportari ale acestora. Dow Jones a pierdut 1,03%, iar Nasdaq 1,11%.

Si Bursele Europene au inchis in scadere marti ca urmare a ingrijorarilor legate de sistemul bancar european. Actiunile Barclays, mentionata in articol ca una din bancile ce au raportat expuneri mai mici, au scazut cu 2,74%, avand cel mai mare aport negativ la evolutia indicelui FTSE 100. Actiunile Credit Suisse au pierdut 2,3% din valoare, iar actiunile Societe Generale au scazut cu 3,85%.