Pietele europene au suferit astazi scaderi usoare, fiind afectate de datele macroeconomice negative publicate in SUA si Europa, precum si de recomandarile negative ale analistilor financiari. Numarul aplicatiilor de somaj din Marea Britanie a crescut in mod neasteptat in luna august pana la 1.47 milioane.

Cresterea de 2300 de aplicatii, prima din ultimele sapte luni, a venit in contextul unor asteptari ale economistilor pentru o scadere de 3000. In paralel, scaderea de 3800 a numarului de aplicatii din iulie a fost revizuita in scadere la 1000.

Biroul de statistica al Uniunii Europene a anuntat ca nivelul preturilor de consum din tarile zonei euro a avansat in luna august cu 1.6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, mai putin decat cresterea de 1.7% in luna iulie.

Cifra este in linie cu estimarile preliminare publicate la sfarsitul lunii august. In paralel, nivelul mediu al salariilor a ramas stationar in al doilea trimestru fata de primele trei luni ale anului.

Francul elvetian s-a depreciat in raport cu principalele valute, cu exceptia yen-ului, in urma speculatiilor privind o posibila interventie a Bancii Centrale pe piata valutara, dupa ce astazi Banca Centrala a Japoniei a decis unilateral sa intervina pe piata pentru a incetini aprecierea yen-ului.