Pietele europene au incheiat saptamana in scadere, dupa un inceput de sesiune pozitiv, fiind afectate de datele economice sub asteptari publicate in SUA. In paralel, moneda europeana a pierdut teren in fata principalelor valute, coborand de la maximul atins fata de yen-ul japonez si intrerupand seria de cresteri din ultimele zile in raport cu dolarul american, dupa ce declaratiile oficialilor din Irlanda au condus la reluarea speculatiilor privind starea precara a bancilor din regiune.

Diferenta de randament dintre bondurile guvernamentale irlandeze la termen de 10 ani si bund-urile similare germane a crescut astazi la 3.87%, un nou maxim istoric, in urma speculatiilor privind o posibila negociere intre guvern si creditorii Anglo Irish Bank Corp., banca nationalizata in ianuarie 2009 care a primit deja de la autoritati un ajutor financiar de 22.9 miliarde de euro.

Productia sectorului de constructii din tarile zonei euro a scazut in luna iulie cu 3.1% fata de iunie, conform declaratiilor biroului de statistica al Uniunii Europene. In intreaga Uniune, scaderea a fost de 2.5%, tarile cele mai afectate fiind Romania si Spania.