Aproape 500 de clienti nemultumiti ai Volksbank s-au intalnit duminica pentru a semna contractele prin care mandateaza o cunoscuta casa de avocatura sa-i reprezinte in cea mai mare actiune in justitie din Romania impotriva unei banci, transmite reporterul HotNews. Procesul nu este legat de OUG 50 ci vrea sa sanctioneze abuzurile de pana acum ale bancii, in baza legislatiei anterioare pentru protectia consumatorului. Clientii care dau in judecata institutia financiara contesta: perioada de calcul a dobanzii, modificarea dobanzii, comisionul de risc, comisionul de rezerva, ordinea stingerii debitelor, conditiile in care banca declara creditul scadent anticipat, reevaluarile facute odata cu criza imobiliara.

Procesul National Colectiv incepe in doua saptamani, si nu este legat neaparat de OUG 50

Procesul national colectiv ar urma sa inceapa in cel mult doua saptamani. Aproape 600 de clienti nemultumiti ai VBR sunt reprezentati de o cunoscuta casa de avocatura specializata in drepturile consumatorilor. Aceasta este cea mai mare actiune de acest fel in justitie din Romania, dar nu va fi ultima. Cei interesati, indiferent de banca ai caror clienti sunt, pot afla pasii ce trebuie urmati si sfaturi juridice la adresa: forumul clientilor VBR nemultumiti. Romanii trebuie sa stie ca au si multe drepturi ca si consumatori si nu doar obligatii, au spus avocatii celor nemultumiti.

Majoritatea participantilor la Procesul National Colectiv au semnat duminica contractele cu casa de avocatura la cea de-a doua intalnire a clientilor nemultumiti de VBR. Au fost aproape 500 de oameni si aceasta doar din cauza dimensiunilor salii. Nemultumiti sunt insa mult mai multi. 3.700 dintre ei sunt deja inscrisi intr-un grup pe internet, iar numarul lor creste cu aproximativ 200 in fiecare zi, a spus Adrian Paraschiv, initiatorul forumului. Grupul beneficiaza de expertiza atat pe partea economico-financiara cat si pe cea juridica, gratuit, pe baza de voluntariat din partea membrilor specializati pe aceste domenii. Procesul nu este legat de OUG 50 ci vrea sa sanctioneze abuzurile de pana acum ale bancii, in baza legislatiei anterioare pentru protectia consumatorului.

Ce va fi contestat in instanta

1.Participantii contesta modul de calcul al dobanzii si al anuitatii, intrucat banca i-a facut pana acum sa plateasca in fiecare an dobanda pentru cinci sau sase zile in plus. Aceasta inseamna, de exemplu, pentru un credit de 130.000 de euro pe 25 de ani, ca banca castiga nemeritat si ilegal aproximativ 6.000 de euro.

2.De asemenea, prevederea din contract privind modificarea dobanzii in functie de conditiile pietei este total abuziva in baza Legii 193/ 2000, au spus specialistii grupului.

3.La intalnirea de duminica expertii au explicat si de ce mult contestatul comision de risc nu are baza economica si este ilegal inca de la primele credite in care a fost introdus acesta. In primul rand pentru ca are o definitie aproape identica cu cea a dobanzii, deci, de fapt banca percepe de doua ori dobanda, in al doilea rand VBR a rostogolit riscurile catre clienti, acestia fiind obligati prin contract sa suporte absolut toate riscurile creditului. Conform normelor BNR banca trebuia sa-si faca provizioane si nu pe seama banilor luati de la clienti prin asa-numitul comision de risc. De asemenea, insasi prin denumirea sa comisionul de risc trebuia sa se aplice in ceea ce se numeste in termeni de drept - conditie suspensiva -, adica ar fi trebuit sa fie perceput doar daca acel eveniment "riscant" se intampla.

4.Nici redenumirea comisionului de risc in unul de administrare nu este legala potrivit art. 35 si 36 din OUG 50, spun ei.

5.Clientii mai contesta faptul ca in actele aditionale dobanda fixa a fost transformata in una variabila pentru contractele in care nu era specificat in mod clar ca dobanda este fixa.

Camera Deputatilor ar putea scoate din OUG 50 creditele ipotecare

In cadrul intalnirii de duminica s-a mai anuntat ca sunt sanse foarte mari ca in cadrul dezbaterilor de saptamana aceasta din Camera Deputatilor privind Legea de aprobare a OUG 50 din sfera de aplicare a ordonantei sa fie scoase creditele ipotecare. Se pare ca bancile au desfasurat un lobby intens in ultima perioada ca aceste credite sa fie scoase, intrucat nu ar fi prevazute nici in directiva europeana in domeniu.

Atentie ca banca sa nu va scoata din joc!

Reprezentantii casei de avocatura au avertizat ca exista riscul ca, pe durata procesului banca sa devina mai agresiva. Clientii trebuie sa se asigure ca isi indeplinesc la timp absolut toate obligatiile catre institutia financiara astfel incat aceasta sa nu aiba motive pentru a rezilia aceste contracte devenite pentru ea "cu probleme".

Prevederile OUG 50 au devenit obligatorii pentru banci de acum trei luni. 20 septembrie este doar termenul pana la care acestea trebuiau sa traspuna in inscrisuri OGU 50.

OUG 50 a intrat in vigoare pe 21 iunie 2010 data de la care bancile erau obligate sa aplice prevederile acesteia. Termenul de astazi, 20 septembrie se refera doar la transpunerea in inscrisuri a modificarii contractelor de credit conform ordonantei. Cu alte cuvinte bancile trebuiau sa modifice scadentarele, de exemplu prin eliminarea comisionului de risc, inca de acum trei luni. Daca nu a facut acest lucru urmatorul pas este o reclamatie la OPC, independent de Procesul National Colectiv. In ultima perioada ANPC a dat sute de amenzi bancilor pentru nerespectarea ordonantei.