A doua intalnire a clientilor nemultumiti de la Volksbank: s-a dat startul la procesul national colectiv

de Carla Dinu     HotNews.ro
Luni, 20 septembrie 2010, 0:16 Economie | Burse


Aproape 500 de clienti nemultumiti ai Volksbank s-au intalnit duminica pentru a semna contractele prin care mandateaza o cunoscuta casa de avocatura sa-i reprezinte in cea mai mare actiune in justitie din Romania impotriva unei banci, transmite reporterul HotNews. Procesul nu este legat de OUG 50 ci vrea sa sanctioneze abuzurile de pana acum ale bancii, in baza legislatiei anterioare pentru protectia consumatorului. Clientii care dau in judecata institutia financiara contesta: perioada de calcul a dobanzii, modificarea dobanzii, comisionul de risc, comisionul de rezerva, ordinea stingerii debitelor, conditiile in care banca declara creditul scadent anticipat, reevaluarile facute odata cu criza imobiliara.Procesul National Colectiv incepe in doua saptamani, si nu este legat neaparat de OUG 50


Procesul national colectiv ar urma sa inceapa in cel mult doua saptamani. Aproape 600 de clienti nemultumiti ai VBR sunt reprezentati de o cunoscuta casa de avocatura specializata in drepturile consumatorilor. Aceasta este cea mai mare actiune de acest fel in justitie din Romania, dar nu va fi ultima. Cei interesati, indiferent de banca ai caror clienti sunt, pot afla pasii ce trebuie urmati si sfaturi juridice la adresa: forumul clientilor VBR nemultumiti. Romanii trebuie sa stie ca au si multe drepturi ca si consumatori si nu doar obligatii, au spus avocatii celor nemultumiti.

Majoritatea participantilor la Procesul National Colectiv au semnat duminica contractele cu casa de avocatura la cea de-a doua intalnire a clientilor nemultumiti de VBR. Au fost aproape 500 de oameni si aceasta doar din cauza dimensiunilor salii. Nemultumiti sunt insa mult mai multi. 3.700 dintre ei sunt deja inscrisi intr-un grup pe internet, iar numarul lor creste cu aproximativ 200 in fiecare zi, a spus Adrian Paraschiv, initiatorul forumului. Grupul beneficiaza de expertiza atat pe partea economico-financiara cat si pe cea juridica, gratuit, pe baza de voluntariat din partea membrilor specializati pe aceste domenii. Procesul nu este legat de OUG 50 ci vrea sa sanctioneze abuzurile de pana acum ale bancii, in baza legislatiei anterioare pentru protectia consumatorului.
 
Ce va fi contestat in instanta

1.Participantii contesta modul de calcul al dobanzii si al anuitatii, intrucat banca i-a facut pana acum sa plateasca in fiecare an dobanda pentru cinci sau sase zile in plus. Aceasta inseamna, de exemplu, pentru un credit de 130.000 de euro pe 25 de ani, ca banca castiga nemeritat si ilegal aproximativ 6.000 de euro.
2.De asemenea, prevederea din contract privind modificarea dobanzii in functie de conditiile pietei este total abuziva in baza Legii 193/ 2000, au spus specialistii grupului.
3.La intalnirea de duminica expertii au explicat si de ce mult contestatul comision de risc nu are baza economica si este ilegal inca de la primele credite in care a fost introdus acesta. In primul rand pentru ca are o definitie aproape identica cu cea a dobanzii, deci, de fapt banca percepe de doua ori dobanda, in al doilea rand VBR a rostogolit riscurile catre clienti, acestia fiind obligati prin contract sa suporte absolut toate riscurile creditului. Conform normelor BNR banca trebuia sa-si faca provizioane si nu pe seama banilor luati de la clienti prin asa-numitul comision de risc. De asemenea, insasi prin denumirea sa comisionul de risc trebuia sa se aplice in ceea ce se numeste in termeni de drept - conditie suspensiva -, adica ar fi trebuit sa fie perceput doar daca acel eveniment "riscant" se intampla.
4.Nici redenumirea comisionului de risc in unul de administrare nu este legala potrivit art. 35 si 36 din OUG 50, spun ei.
5.Clientii mai contesta faptul ca in actele aditionale dobanda fixa a fost transformata in una variabila pentru contractele in care nu era specificat in mod clar ca dobanda este fixa.

Camera Deputatilor ar putea scoate din OUG 50 creditele ipotecare

In cadrul intalnirii de duminica s-a mai anuntat ca sunt sanse foarte mari ca in cadrul dezbaterilor de saptamana aceasta din Camera Deputatilor privind Legea de aprobare a OUG 50 din sfera de aplicare a ordonantei sa fie scoase creditele ipotecare. Se pare ca bancile au desfasurat un lobby intens in ultima perioada ca aceste credite sa fie scoase, intrucat nu ar fi prevazute nici in directiva europeana in domeniu.

Atentie ca banca sa nu va scoata din joc!

Reprezentantii casei de avocatura au avertizat ca exista riscul ca, pe durata procesului banca sa devina mai agresiva. Clientii trebuie sa se asigure ca isi indeplinesc la timp absolut toate obligatiile catre institutia financiara astfel incat aceasta sa nu aiba motive pentru a rezilia aceste contracte devenite pentru ea "cu probleme".

Prevederile OUG 50 au devenit obligatorii pentru banci de acum trei luni. 20 septembrie este doar termenul pana la care acestea trebuiau sa traspuna in inscrisuri OGU 50.

OUG 50 a intrat in vigoare pe 21 iunie 2010 data de la care bancile erau obligate sa aplice prevederile acesteia. Termenul de astazi, 20 septembrie se refera doar la transpunerea in inscrisuri a modificarii contractelor de credit conform ordonantei. Cu alte cuvinte bancile trebuiau sa modifice scadentarele, de exemplu prin eliminarea comisionului de risc, inca de acum trei luni. Daca nu a facut acest lucru urmatorul pas este o reclamatie la OPC, independent de Procesul National Colectiv. In ultima perioada ANPC a dat sute de amenzi bancilor pentru nerespectarea ordonantei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7993 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  prea frumos sa fie adevarat (Luni, 20 septembrie 2010, 1:28)

  or.SwenToh [utilizator]

  Ar fi prea fain sa fie adevarat, sa se termine treaba asta asa cum trebuie - adica sa se lase cu parnaie. Imi e teama ca va fi doar un mic fasait... probabil o amenda minuscula si ceva despagubiri jenante.

  Ar fi ideala celebra faza din filmul cu Batman cand erau vreo 300 de acuzati in sala de judecata si toti incep sa strige...
  • +4 (4 voturi)    
   There is no cake (Luni, 20 septembrie 2010, 2:12)

   Lol [anonim] i-a raspuns lui or.SwenToh

   Nu are cu ce parnaie sa se lase pentru ca nu este proces de natura penala ci civila. De exemplu la punctul 1 cu ce va fi contestat daca nu ma insel se face referire la imbogatirea fara justa cauza.
   • +1 (1 vot)    
    inselaciune sadea (Luni, 20 septembrie 2010, 9:45)

    Mihai [anonim] i-a raspuns lui Lol

    Mi se pare ca fapta reprezentantilor Volksbank este inselaciune sadea - art. 215 al.1,3 C.p., intrucat, desi in conventia initiala dobanda este fixa, ei au majorat-o abuziv invocand condiii exceptionale de pe piata iar in acelasi timp si ulterior, faceau reclama la acel tip de credit si acordau alte credite tot cu dobanda redusa fixa, de 5.95 p.a., inducand astfel in eroare noii potentiali clienti, rezultand astfel ca in speta este vorba de o actiune deliberata a bancii de a atrage clienti prin inducerea in eroare a acestora cu privire la tipul si cuantumul dobanzii...Asa ca si o plangere penala ar fi indicata...
    • 0 (0 voturi)    
     mai mult de atat.. (Luni, 20 septembrie 2010, 16:33)

     Valentina [anonim] i-a raspuns lui Mihai

     ..in perioada cand mareau unei parti a portofoliului de clienti dobanda, ofereau noilor clienti aceeasi dobanda, mica, neatinsa de modificarile de pe piata monetara pe care le invocasera vechilor clienti ca justificare.
   • +2 (2 voturi)    
    there is a bit of cake (Luni, 20 septembrie 2010, 13:07)

    or.SwenToh [utilizator] i-a raspuns lui Lol

    Crede-ma ca daca ai avea acces la toate "secretele" bancii ai vedea ca sunt multe fapte penale... pentru ca in Romania nu poti sa existi ca si firma cu peste 100 angajati daca nu faci compromisuri si alte lucruri in "gri".
 • -2 (6 voturi)    
  OGU 50 o intentie buna (Luni, 20 septembrie 2010, 1:35)

  je [anonim]

  Dar cu aplicarea retroactiva...au transformat-o intr-o cretinatate.

  Au creat o harababura in sistemul bancar, iar transpunerea creditului la noile norme...nu fac nimic decat sa dezavantajeze pe termen lung (EURIBOR mai jos nu o sa coboare).
  Trebuiau sa legifereze cel mult rambursarea anticipata fara comision, clauzele abuzive, si imposibilitatea de a adauga comisioane ce nu se regasesc in contract. Astfel ar fi permis oricui sa se refinanteze...daca nu-i convenea dobanda.
  • 0 (0 voturi)    
   informarea prealabila te scuteste de probleme (Luni, 20 septembrie 2010, 10:00)

   travis [utilizator] i-a raspuns lui je

   Nu se aplica retroactiv, amice. Mai cauta inainte sa vorbesti...
   Ordonanta se aplica tuturor contractelor indiferent de cand au fost semnate si produce efecte din momentul semnarii actelor aditionale sau al constatarii clauzelor ilegale. Ceea ce s-a platit deja, ramane platit, efectele sunt pt. viitor.
   • 0 (0 voturi)    
    errata (Luni, 20 septembrie 2010, 12:06)

    je [anonim] i-a raspuns lui travis

    prin retroactiv ma refeream la creditele in derulare.
 • +3 (3 voturi)    
  Act aditional Piraeus Bank (Luni, 20 septembrie 2010, 1:36)

  Familia Adams [anonim]

  La Piraeus Bucuresti, eu am facut urmatorii pasi:
  1. Le-am trimis un e-mail, prin care le solicitam sa-mi trimita actul aditional si graficul cf. legii, sa-l studiez, inainte de a ma prezenta la banca spre semnare.
  2.Nu am primit raspuns si dupa 3 zile am trimis din nou e-mail. Am primit documentele.
  3. L-am studiat facand comparatie cu OUG50/2010 si contractul de credit pt. nevoi personale. Am descoperit clauze noi si ambigui.(ex. Toate celalte prevederi raman valabile"). Mi-am facut notite.
  4.Pe 15 septembrie m-am prezentat la banca, spunand ca am venit sa semnez. Mi-a dat acelas contract cadru, fara stampila bancii si semnatura, deci act neoficial. Am discutat despre aspectele nelegale din contract cu ofiterul de credite si nu a fost in stare sa-mi dea explicatii si nici sa negocieze ceva. Nu erau pregatiti nici el si nici directoarea de agentie. Asa ca i-am anuntat verbal ca or sa primeasca o notificare.
  5. Am intocmit Notificarea in care am facut trimitere la articolele abuzive si ambigui din Act ad. si nerespectarea prev. din OUG 50/2010.
  6. Pe data de 18.09.2010 am trimis-o prin posta cu aviz confirmare de primire si in acelas timp am scanat-o, avand semnatura si data si am trimis-o pe e-mail ca reply la e-mail-ul trimis de banca cu Actul aditional si in care le-am specificat ca vor primi aceas Notificare prin Posta Romana.
  Concluzii: a. Notificarea a fost facuta simpla, la concret fara fraze lungi pe o singura pagina, din care aproape jumatate de pagina au fost randurile cu datele personale de indentificare ale mele.
  • 0 (0 voturi)    
   Re: Concluzii (Luni, 20 septembrie 2010, 15:59)

   Bucur [anonim] i-a raspuns lui Familia Adams

   I-ai injurat?
  • 0 (0 voturi)    
   total gresit (Miercuri, 22 septembrie 2010, 22:08)

   nu am procedat asa am fost acolo si am discutat [anonim] i-a raspuns lui Familia Adams

   act ad piraeus
   cand ai facut credit tot asa ai procedat?
   prin e-mail ai primit si contractul de credit?
   nu era normal sa mergi la banca sa discuti cu cei de acolo?
 • +1 (1 vot)    
  Se pregatesc si clientii RBS (Luni, 20 septembrie 2010, 1:55)

  OUG50 [anonim]

  Toti clientii nemultumiti ai RBS sunt asteptati pe grupul de discutii http://finance.groups.yahoo.com/group/crediteRBS/
  si pe forumul
  http://clientirbs.orgfree.com/
 • +1 (1 vot)    
  Raiffeisen (Luni, 20 septembrie 2010, 7:02)

  cata [anonim]

  clientii nemultumiti ai Raiffeisen sunt aici:
  http://finance.groups.yahoo.com/group/clienti_raiffeisen_bucuresti/
 • +2 (2 voturi)    
  Volksbank (Luni, 20 septembrie 2010, 7:54)

  roberto [anonim]

  Eu am un leasing prin intermediul lor. Ok, suma nu e mare, dar au niste practici care denota un sistem fanariot de banking, in care fiecare client trebuie macar prostit, daca nu si jupuit regulat.

  Cand la BNR euro a scazut pe la 4.25 , eu mi-au calculat in ziua respectiva un curs de facturare pe la 4.39, in timp ce propriul loor curs era pe la 4.32. Mi-au trantit o poveste cu doua cursuri, unul dimineata si unul dupa amiaza, iar in momentul facturarii era alt curs. Desigur, factura nu are o astfel de ora cum nici pe situl lor nu a aparut un astfel de curs.

  Repet, mici mizerii comune marii majoritati a bancilor si firmelor de leasing. Povestea cu paritatea euro-leu este aproape la fel cu sistemul smenarilor. Hai sa te fac din curs, ca poate nu iti dai seama.

  Sper ca procesele vor incepe si fiecare banca va avea parte de asa ceva. Sper ca anii hotiei pe fata se vor termina, iar bancherii puturosi chiar vor munci pentru comisioanele alea.
  • 0 (0 voturi)    
   ai grija (Luni, 20 septembrie 2010, 10:17)

   vb leasing [anonim] i-a raspuns lui roberto

   Asa am avut si eu. Au incercat sa ma "ciupeasca" la asigurari (si CASCO si RCA) si la final cu facturi de "servicii". De ex la RCA am cerut oferta si am obtinut pe 6 luni 183 lei, iar ei mi-au facturat initial 695!!!
   Cere oferte de la alte firme de asigurari si pentru orice sume ciudate amenintata-i cu protectia consumatorului si cu proces. Pana la urma le corecteaza.
 • 0 (2 voturi)    
  reclama (Luni, 20 septembrie 2010, 7:54)

  io [anonim]

  Ce penibil... la acest articol apare o reclama a o banca... si se mai intinde si pe toata pagina.
 • 0 (0 voturi)    
  BANCPOST (Luni, 20 septembrie 2010, 9:22)

  george [anonim]

  BANCPOST

  http://finance.groups.yahoo.com/group/ClientiBANCPOST_OUG_50/files/

  http://www.creditbancpost.info/hotarari-in-urma-intalnirii-din-11-09-2010-t27.html
 • 0 (0 voturi)    
  bancile (Luni, 20 septembrie 2010, 9:48)

  costel [anonim]

  Bravo

  Mergeti pana la capat. Bancile au adus criza in Romania si sant vinovate de tot ce se intampla. Ele au evaluat si acceptat preturi de apartamente care nu aveau nimic de-a face cu realitatea
 • 0 (0 voturi)    
  ING Grup Clienti Nemultumiti (Luni, 20 septembrie 2010, 10:02)

  Dragos R [anonim]

  http://finance.groups.yahoo.com/group/ing_oug50/
 • 0 (0 voturi)    
  PROCES COLECTIV contra OTP Bank - YAHOOgroups >> C (Luni, 20 septembrie 2010, 12:16)

  Dam OTP Bank in JUDECATA - PROCES COLECTIV [anonim]

  Sa deschis forumul clientilor nemultumiti si abuzati de OTP bank.
  Va puteti inscrie pe YAHOOGROUPS >>>> Clienti_OTP_bank_OUG_50
  .
  http://finance.groups.yahoo.com/group/Clienti_OTP_bank_OUG_50/
  .
  BUCURESTI, - o a douau intalnire a membrilor a avut loc 12 sept.
  Persoanele de contact sunt:
  BUCURESTI - VLAD- 0723 155542
  CLUJ - Alin - 0744 678674
  ORADEA - Roman- 0745 323973
  TIMISOARA - Adriana- 0742 204843
  BRASOV - RARES - 0740 989511
  GALATI - DAN - 0753 577794
  PITESTI - LOREDANA- 0735 864888
  TG MURES - DORINA - 0740 482204
  VALCEA - SORIN - 0746 158034
  SIBIU - FLORIAN- 0760 249444
  BOTOSANI - IONUT- 0745 544758
  M.CIUC - ALEX- 0745 542292
  Piatra NEAMT- MIHAI- 0733 450484
  CONSTANTA - ZOTA- 0722 917590


  Trimiteti datele personale la antiotp@gmail.com
  NUME, ORAS, nr MOBIL

  Maria,
  fondatoare grup
  • 0 (0 voturi)    
   Volsbank (Joi, 23 septembrie 2010, 10:17)

   Dana Curutiu [anonim] i-a raspuns lui Dam OTP Bank in JUDECATA - PROCES COLECTIV

   Buna , doresc sa ma alatur grupului din Timisoara care sunt nemultumiti de actu aditional ale bancii , va rog daca se poate un numar de teleon , persoana de contact .
   multumesc , o zi buna
   • 0 (0 voturi)    
    volsbank (Sâmbătă, 2 octombrie 2010, 10:57)

    alina dasianu [anonim] i-a raspuns lui Dana Curutiu

    Ai reusit sa te alaturi grupului? Eu sunt din Galati si as dori acelasi lucru. Ma poti ajuta cu un nr de tel?
 • 0 (0 voturi)    
  Notificare Volksbank (Luni, 20 septembrie 2010, 12:29)

  Li [anonim]

  Am gasit un model aici: http://www.neacsu.com/modificarea-contractelor-de-credit-bancar/
 • 0 (0 voturi)    
  BCR (Luni, 20 septembrie 2010, 13:41)

  Krisstian [anonim]

  clientii BCR nemultumiti s-au adunat aici
  http://finance.groups.yahoo.com/group/BCR_Ord_50_2010/
  si aici:
  http://www.creditbcr.ro/
 • 0 (0 voturi)    
  Bancile si avocatii (Luni, 20 septembrie 2010, 18:21)

  sandman [anonim]

  Spuneti in articol si ce onorariu va fi pretins grupului de catre avocati, ca sa fie "fair". Nimic nu e gratis in tara asta si nu stiu daca recuperarea de la banca va acoperi plata onorariului care e cam cit o masina buna.
 • 0 (0 voturi)    
  Grupuri (Luni, 20 septembrie 2010, 18:28)

  deceneu [anonim]

  Nu mi se pare corect ca grupurile sa-si faca reclama aici, ele fiind coordonate de catre un avocat care va cistiga bani buni din isteria asta, fara sa garanteze cistigarea procesului si in caz ca-l cistiga, nu stiu daca ce se obtine de la banci va acoperi onorariile nesimtite pretinse. Ma intreb, avocatii astia vor da factura pe sumele primite sau...?
 • 0 (0 voturi)    
  Volksbank (Luni, 25 octombrie 2010, 20:04)

  m.nico [anonim]

  Mi-as dori sa aflu si eu mai multe detalii despre pasii ce treb uie urmati pentru a ma alatura grupului ce actioneaza in judecata Volksbank
 • 0 (0 voturi)    
  client Volksbank (Duminică, 9 ianuarie 2011, 13:56)

  uta [anonim]

  trebuie sa ne facem reclama pentru ca altfel raminem tot noi fraieri pentru ca nu ne costa nimic si pentru ca si bancile si-au facut multa reclama ca sa ne induca in eroare cu dobinzi duble (dobinda+comision de risc ) pentru ca trebuie sa stiti toti ca in alte tari din Europa (italia)exista o dobinda si rata(principalul)
 • 0 (0 voturi)    
  intrare in grup VB (Luni, 31 ianuarie 2011, 21:59)

  Iarinka [anonim]

  Va rog ajutati-ma cu pasii care trebuie urmati pentru intrarea in grup VB
  Va multumesc


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by