La Bursa din Sibiu, debutul saptamanii s-a remarcat prin cresterea interesului pentru drepturile de preferinta Sibex tranzactionate pe segmentul spot. Tranzactiile cu acestea au atins un volum record de 525.830 drepturi, pretul de cotare fiind de 0,2 lei pe drept, se arata intr-un comunicat al Sibex. De la lansarea la tranzactionare a drepturilor de preferinta SBX au fost tranzactionate 2,3 milioane drepturi.

Pe segmentul spot au mai atras atentia si actiunile Prodplast Imobiliare (PPLI) care au fost tranzactionate la un pret de 2,5 lei pe titlu. Numarul actiunilor PPLI transferate a fost de 3500.

Pe segmentul indicilor, prima sedinta de dupa scadenta septembrie a adus confirmarea faptului ca scadenta decembrie este, de acum, termenul care a preluat interesul din piata, raportat la numarul de contracte si pozitii deschise. De asemenea, sesiunea a reconfirmat si faptul ca derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average este vedeta pietei la capitolul volum si valoare, cu o pondere de aproximativ 62% din numarul de contracte incheiate.

In ceea ce priveste evolutia cotatiilor, pretul DEDJIA_RON a crescut de-a lungul intregii zile, corelandu-se cu piata din SUA unde, dupa cresterile de vineri, segmentul futures a indicat continuarea aprecierilor, translatate si pe piata spot, la deschiderea de la 16:30. De altfel, pe fondul directie verzi de pe Wall-Street, cotatia DEDJIA_RON septembrie a atins nivelul maxim in jurul orei 18.00 cand castiga pana la 133 puncte.

Numarul contractelor futures pe Dow Jones a mentinut acest produs pe primul loc in topul de lichiditate al zilei. De asemenea, s-a observat tendinta de crestere a numarului de pozitii DEDJIA_RON deschise pe decembrie, care a depasit nivelul de 2300 in crestere cu 65 % fata de nivelul de vineri 17.09.

Pe segmentul derivatelor pe actiuni, derivatele pe SIF5 Oltenia au deschis pe verde, directie pe care s-au mentinut pana in jurul orei 14:00 cand au intrat pe scadere, pe scadenta decembrie. Cu o ora si jumatate inaintea inchiderii, DESIF5 decembrie se depreciau cu 0,4 %. Volumul DESIF5 pe toate scadentele se situa la aproape 1900 contracte.

Pe segmentul valutelor, moneda unica europeana a castigat teren fata de leu pentru toate scadentele, cea mai lichida fiind decembrie. Pentru acesta euro castiga 0,5 bani valorand 4,335 lei.

La ora 18.00, numarul de contracte futures se situa la 5.240 cu o valoare de 36,3 milioane lei.