La Sibex, sedinta de marti a adus cresteri pe segmentul derivatelor pe actiuni si indici, respectiv scaderi pentru cotatiile futures ale euro si aurului. Lichiditatea din piata a fost una de nivel mediu, cu circa o ora si jumatate inainte de inchidere fiind consemnate 4.200 de contracte cu o valoare de peste 21 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu.

Pe segmentul spot, s-au inregistrat tranzactii atat cu drepturile de preferinta SBX cat si cu actiunile Prodplast Imobiliare, care au intrat in atentia investitorilor pentru a doua zi la rand. Schimburile cu PPLI au totalizat 2809 actiuni, tranzactiile fiind realizate la un pret de 2,5 lei/actiune, in stationare. Numarul drepturilor de preferinta SBX tranzactionate a fost de 10.000, cotatia mentinandu-se la 0,2 lei/drept. La doua drepturi de preferinta detinute, se poate subscrie o actiune Sibex in procesul de majorare a capitalului social al Bursei din Sibiu.

Pe segmentul derivate pe marfuri, aurul s-a inscris pe scadere. Cotatia metalului galben pentru scadenta octombrie se situa la 1276,8 dolari pe uncie, in coborare cu 5,2 dolari, adica 0,4%. Transformat in lei, pretul este 133,3306 lei/gram, nivel sub cotatia oficiala afisata de BNR. Investitorii pot tranzactiona un contract SIBGOLD prin depunerea unei garantii initiale de doar 500 lei.

Pe segmentul derivatelor pe actiuni contractele SIF 5 Oltenia au inregistrat cel mai bun ritm de tranzactionare, cresterile aducand cumparatorii pe piata. DESIF5 au deschis usor pe minus pentru scadenta decembrie, dar pretul a revenit rapid pe plus, ramanand apoi pe verde pe parcursul intregii zile. Si pentru celelalte scadente, cu exceptia celei din septembrie 2011, cotatiile DESIF5 au evoluat pe plus, pe volume mai mici comparativ cu termenul decembrie. Pe fondul aprecierilor s-a observat si tendinta de crestere a numarului pozitiilor deschise pe acest simbol. La ora 17:15 numarul contractelor DESIF5 era de circa 2500.

Sectorul indicilor a stat sub semnul mentinerii interesului pentru derivatul Dow Jones cu scadenta decembrie, pe fondul unei evolutii pozitive, corelata cu directia de luni de pe Wall-Street si confirmata de deschiderea pe plus de marti. Numarul contractelor DEDJIA_RON se situa la circa 1500, majoritatea realizate pe scadenta decembrie la cotatii intre 10.635 si 10.700 puncte. Participantii cu plasament pe acest instrument sunt cu ochii pe intalnirea FED, ale carei decizii vor influenta cu siguranta evolutia celui mai monitorizat indice american.

In zona derivatelor valutare euro se situa la 4,33 lei pentru scadenta decembrie, depreciindu-se usor fata de leu.