Pietele europene au inregistrat astazi a doua zi de scaderi consecutive, reactionand negativ la asteptarile investitorilor privind o noua serie de interventii a bancilor centrale pe pietele de capital. Dupa ce ieri Federal Reserve a indicat posibilitatea introducerii unui set nou de masuri de "quantitative easing", cu implicatii negative asupra perspectivelor actuale de crestere economica din SUA, asteptarile investitorilor au indicat posibilitatea ca si bancile centrale din Europa, in particular Bank of England, ar putea adopta o politica similara, alegand sa isi reactiveze programele de achizitie de obligatiuni.

Aceste asteptari s-au materializat in evolutia obligatiunilor guvernamentale, cu randamentele bund-urilor Germane la termen de 10 ani coborand pana la 2.34%, cel al bondurilor franceze similare pana la 2.71% iar al gilt-urilor britanice pana la 2.98%. Comenzile industriale din zona euro au scazut in iulie cu 2.4%, mai mult decat asteptarile de 1.4% ale economistilor, dupa cresterea lunara de 2.4% din iunie.

Intr-un raport separat, increderea consumatorilor din zona euro a crescut la -11.2 in septembrie de la -11.4 in august, mai putin decat asteptarile de -10 ale economistilor.