Pietele europene au inceput saptamana cu evolutii negative, cresterile din debutul zilei fiind urmate de o tendinta descendenta care a adus principalii indici vesteuropeni in teritoriu negativ. Una dintre principalele influente negative asupra evolutiei pietelor de capital a fost data de temerile investitorilor privind potentiala fragilitate a unora dintre bancile europene, temere focalizata in particular asupra Anglo Irish Bank Corp. Pentru a calma ingrijorarea investitorilor, guvernul Irlandei va publica vineri costurile finale ale salvarii Anglo Irish Bank.

Pana in prezent, Irlanda a promis un ajutor financiar de 22 de miliarde de euro pentru Anglo Irish, dar conform estimarilor Standard & Poor's costurile finale ar putea atinge 35 de miliarde de euro, echivaland cu 20% din PIB-ul Irlandei. Volumul creditelor acordate in tarile zonei euro in august a inregistrat in august cea mai mare crestere din ultimele 14 luni, de 1.2% fata de aceeasi luna a anului trecut.

In particular, masa monetara M3 a inregistrat in august o crestere anuala de 1.1%, depasind asteptarile de 0.3%; in iulie cresterea anuala fusese de 0.2%. Preturile la locuinte din Marea Britanie au suferit in septembrie cea mai mare scadere lunara din ultimul an si jumatate, Hometrack Ltd. anuntand ca valoarea medie a unei locuinte a coborat cu 0.4% pana la 157600 lire.