Pietele europene au realizat astazi o noua sesiune negativa, afectate de speculatiile privind o posibila scadere a rating-ului de credit acordat de Moody's pentru Spania, precum si de evolutia generala negativa a sectorului bancar european. Increderea mediului de afaceri si a consumatorilor din zona euro in perspectivele de evolutie economica a crescut in mod neasteptat in luna septembrie pana la 103.2, cel mai ridicat nivel din ultimele 20 de luni, de la nivelul de 102.3 din august.

Asteptarile economistilor indicasera o scadere pana la 101.3, in contextul masurilor de austeritate bugetara implementate de tarile cu un nivel ridicat al deficitului bugetar.

Analistii estimeaza o probabilitate ridicata pentru o corectie, in special in cazul sentimentului din mediul industrial, tinand cont de fragilitatea continua a situatiei financiare pentru o parte a membrilor zonei euro. Volumul creditele ipotecare acordate in august in Marea Britanie a scazut pentru a patra luna consecutiv, alimentand speculatiile privind o potentiala stagnare a sectorului imobiliar in pofida masurilor guvernamentale de stimulare a economiei.

Comisia Europeana a avansat astazi o propunere legislativa de sanctionare a tarilor din zona euro care nu isi ating tintele de deficit bugetar, sau ale caror ritm de dezvoltare economica nu tine pasul cu restul membrilor Uniunii. Sanctiunile