Indicii bursieri europeni s-au apreciat semnificativ astazi, dupa ce datele macroeconomice anuntate s-au dovedit peste estimari, analistii Moody's s-au declarat multumiti de eforturile de reducere a deficitului bugetar in Grecia, iar oficialii Rezervei Federale au dat noi semnale ale unei viitoare interventii pentru sustinerea inflatiei.

Apar mai multe semne cu privire la interesul bancilor centrale pentru cresterea inflatiei, ceea ce face ca SUA sa nu mai fie vazuta ca o astfel de perspectiva. Banca Japoniei a scazut astazi dobanda cheie overnight de la 0,1% la 0% si a anunta ca va lansa un fond de 60 miliarde USD pentru cumpararea de obligatiuni de stat si de alte active. De asemenea, banca centrala a Australiei a decis in mod neasteptat pastrarea dobanzii cheie la 4,5% pentru a cincea luna la rand.

Maine, Banca Angliei este asteptata sa anunte masuri asemenatoare pentru sustinerea nivelului inflatiei. In consecinta, sedinta de astazi a fost una pozitiva in special pentru piata marfurilor, unde pretul unciei de aur a atins un nou maxim istoric, de $1340.