Investitorii de la Bursa din Sibiu au evidentiat in sedinta de miercuri sensibilitatea lor la evolutia pietelor internationale, in special datorita contractului futures pe aur. Atingerea unui nou maxim istoric la New York pentru cotatia unciei a atras reactia rapida a speculatorilor de la Sibex, care au dus la randul lor pretul futures al aurului la noi cotatii maxime, pe ambele scadente tranzactionate. Pe octombrie, uncia a atins de-a lungul sesiunii un pret de 1.347 dolari, in timp ce pe decembrie cotatia a urcat la 1347,6 dolari.

Spectaculoasa a fost si evolutia pozitiilor deschise pe scadenta decembrie, numarul acestora crescand de la 14 la peste 180, semn ca se intrevede o evolutie pe plus a aurului pe termen lung. Numarul contractelor pe aur realizate la Sibex era de circa 200. "Pe baza speculatiilor ca nivelurile reduse ale ratelor dobanzilor precum si cheltuielile ridicate ale guvernelor, ca si masuri de refacere economica, vor slabi valutele si vor conduce la cresterea cererii de metale pretioase, aurul nu s-a dezmintit atingand un nou record istoric, directie care a antrenat speculatii puternice la Sibiu, unde o miscare de un dolar a pretului metalului galben, aduce un castig/pierdere de 10 lei", a explicat un broker. Ca urmare a publicarii indicatorului privind persoanele angajate in cursul lunii septembrie, dolarul a pierdut si astazi teren in fata euro, facilitand expansiunea aurului. De la inceputul acestui an, pe pietele futures internationale, aurul a castigat 23%.

Participantii s-au corelat cu directia indicata pe plan extern si in ceea ce priveste evolutia cotatiei futures a indicelui Dow Jones Industrial Average. Pe pietele futures internationale Dow Jones inregistra cresteri moderate, dupa ce marti a inchis sedinta de tranzactionare la NYSE cu o crestere spectaculoasa de 193.45 puncte. Pretul futures de la Sibiu se incadra si el pe coordonate similare, dupa atingerea unui varf inspre pranz, aprecierile temperandu-se dupa ora 15:00, odata cu publicarea stirilor la americani. Temperarea s-a datorat publicarii unui indicator (ADP Non-Farm Employment Change) care arata evolutia numarului de persoane angajate in cursul lunii precedente, cu exceptia celor din agricultura si sistemul bugetar. Nivelul actual publicat a fost de 9.000, mult sub nivelul ultimei publicari (+10.000). Estimarea pentru aceasta luna era de +23.000.

Nivelul usor de optimism s-a pastrat totusi si dupa deschiderea de pe Wall-Street, astfel ca si la Sibex cotatiile DEDJIA_RON continuau sa creasca. De altfel, dupa ora 16.00 numarul contractelor DEDJIA_RON s-a imbunatatit considerabil, ajungand la circa 2000 si depasind din nou contractul DESiF5 care in prima parte a zilei fusese mai lichid.

Pentru acesta, dupa doua sedinte in care lichiditatea s-a situat puternic in urma Dow Jones, sedinta a readus interesul investitorilor, numarul de contracte fiind la ora 17:15 de asemenea de aproape 2000. Dupa ce in prima parte a sesiunii au fost atinse maximele zilei, cotatiile DESIF5 aveau o evolutie doar usor pe plus spre final, efectele stirii despre scaderea angajarilor din sectorul privat in SUA spunandu-si cuvantul si pe aceasta piata.

Pe piata valutelor, cotatia contractului futures EUR/RON a indicat o scadere usoara a monedei unice, influentata de respingerea de catre Curtea Constitutionala din Romania a contestatiilor privind neconstitutionalitatea Legii Pensiilor, stire considerata pozitiva de participanti.

Lichiditatea totala a pietei futures se situa cu o ora inainte de inchidere la circa 4500 de contracte cu o valoare de 28 milioane lei.

Pe segmentul spot, dupa cateva zile de pauza, actiunile Sibex au reintrat in circuit, dar cu un volum redus. Actiunea SBX a castigat 2 bani ajungand la 1,5 lei.