Cu o zi inaintea finalului saptamanii, investitorii Sibex au tranzactionat atat pe segmentul spot cat si pe cel futures. Pe piata spot au iesit la rampa actiunile Prodplast Imobiliare avand simbolul PPLI listate pe sistemul alternativ de tranzactionare administrat de Sibex, fiind tranzactionate 44.415 actiuni, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu.

Cotatia PPLI s-a depreciat cu 0,5 bani, pana la un pret de 2 lei/actiune, toate tranzactiile fiind incheiate la acest nivel. Numarul total al actiunilor PPLI este de 20.774.895 iar variatia maxima zilnica admisa a pretului este +/- 25% raportat la pretul de inchidere din sesiunea de tranzactionare precedenta.

Pe piata la termen, variatiile au fost modeste, existand multa nehotarare in piata, dovada schimbarile de directie ale cotatiilor celor mai lichide produse anume DESIF5 si Dow Jones. Pentru ambele, tranzactiile futures de la deschidere au indicat cresteri usoare. Cotatiile DESIF5 au trecut insa destul de rapid pe minus, variatiile fiind tot modeste. Aceasta directie s-a pastrat pana in jurul orei 15.30 cand pretul e reinceput sa urce, reintrand usor pe teritoriul pozitiv, dupa ora 16.00. Tendinta de revenire s-a datorat datelor favorabile publicate in SUA privind scaderea cererilor de somaj. Nici de aceasta data cresterile nu s-au impus, cotatiile reintrand pe "rosu" sub influenta fluctuatiilor de NYSE, unde dupa o deschidere pozitiva, indicele Dow Jones a alunecat rapid in zona de scadere. La nivel de lichiditate tranzactiile cu DESIF5 echivalau cu transferarea intre cumparatori si vanzatori a circa 1,1 milioane de actiuni ale emitentului, prin contractele realizate. Un contract futures DESIF5 este echivalent cu 1000 de actiuni SIF Oltenia.

Contractul futures pe Dow Jones Industrial Average s-a mentinut lider la capitolul volum. Evolutia sa a stat tot sub semnul nehotararii. Tendinta dominanta de-a lungul zilei a fost una pozitiva, cu amplitudine redusa a cresterilor, in conditiile in care si pe pietele futures internationale indicele DJIA inregistra tot aprecieri dupa publicarea indicatorului Unemployment Claims (Cereri de ajutor de somaj). Nivelul de 445.000, indica o scadere fata de nivelul de 456.000 publicat saptamana precedenta. Ca si cazul DESIF5, fluctuatiile de la NYSE si-au spus cuvantul, cotatia pe scadenta decembrie 2010 a DEDJIA:RON intrand usor pe minus dupa ora 16.30, decisiva pentru conturarea pretului urand sa fie evolutia de pe Wall-Street, piata cu care participantii de la Sibex tranzactioneaza in paralel pana la ora 19.00.

Pe piata derivatului pe aur, cotractul SIBGOLD s-a corelat cu evolutia din pietele externe. In cadrul acestora aurul a doborat in prima parte a zilei un nou record pe crestere, confirmand ca ramane alternativa cea mai buna pentru protejarea plasamentelor. Apoi, cotatia a intrat pe scadere, urmand un scenariu similar la Sibex. Astfel, dupa ce a atins recorduri de 1363,9 si 1362 USD pe scadentele octombrie si decembrie, aurul a coborat la minimele zilei dupa ora 17.00. De remarcat a fost ca, pe fondul apropierii scadentei octombrie, numarul de pozitii deschise pe acest termen s-a redus investitorii optand pentru marcarea profitului/pierderii.

Pe sectorul valutelor, leul a avut o noua sedinta de apreciere fata de euro, cresterile incadrandu-se intre 0,07% si 0,45% pe scadentele tranzactionate.

Volumul total de contracte din piata Sibex se situa, cu aproximativ o ora inainte de inchidere, la circa 2300 cu o valoare de aproape 15 milioane de lei.