Pietele europene au inregistrat astazi evolutii predominant negative, fiind afectate in particular de datele macroeconomice sub asteptari privind somajul publicate in SUA. Moneda unica europeana a ramas la randul sau sub nivelul de rezistenta de $1.40, in conditiile accentuarii tensiunilor din declaratiile oficiale privind evolutia cotatiilor forex.

Astfel, adjunctul ministrului de finante al Rusiei a declarat astazi ca grupul BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) a decis sa opuna o rezistenta comuna oricaror tentative de ajustare abrupta a controalelor monetare. La randul sau, primul ministru al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, a declarat in debutul reuniunii din Washington a ministrilor de finante ca in prezent moneda europeana este "prea puternica", in contrast cu yuan-ul chinez care este mentinut la un nivel prea scazut.

Nivelul preturilor de productie din Marea Britanie a avansat cu 0.3% in septembrie fata de luna anterioara, depasind asteptarile de 0.1% ale economistilor, in conditiile cresterii cu 0.7% a costurilor materiilor prime. Avansul anual al preturilor a fost de 4.4%, cel mai redus din ultimele sapte luni.