Volum si valoare record a tranzactiilor pe piata spot a Bursei din Sibiu

de Dragos Comache     HotNews.ro
Miercuri, 13 octombrie 2010, 18:03 Economie | Burse

Pe piata Sibex, sedinta de la mijlocul saptamanii a fost una spectaculoasa, datorita evolutiei de pe segmentul spot. In cadrul acestuia, actiunile Prodplast Imobiliare, disponibile pe sistemul alternativ de tranzactionare administrat de bursa sibiana, au atins un volum si o valoare record a tranzactiilor, fiind transferate 1.493.310 actiuni PPLI cu o valoare de aproape 6 milioane de lei, potrivit unui comunicat al Sibex.

Interesul investitorilor pentru aceste titluri a venit pe fondul continuarii trendului de crestere inceput luni. Cotatia actiunii Prodplast Imobiliare a crescut de-a lungul sedintei cu 0,71 lei, reprezentand 21,5%, pana la un nivel de 4,01 lei/actiune. In ultimele trei sedinte, pretul PPLI s-a apreciat cu peste 60% (de la 2,5 la 4,01 lei/actiune). Numarul actiunilor PPLI tranzactionate reprezinta 7,18 % din capitalul social al companiei care a fost  listata la Sibiu in data de 6 septembrie anul curent.

Evolutia PPLI a facut ca sedinta de azi sa devina cea mai buna de la lansare pentru piata la vedere de la Sibiu, precedentul record al valorii de tranzactionare cifrat la 1,96 milioane de lei datand din data de 19 aprilie 2010, cand au fost tranzactionate peste un milion de actiuni Sibex intr-o singura sedinta. Tranzactiile cu actiunile Prodplast au facut ca valoarea din piata spot Sibex sa se situeze la circa 50% din valoarea totala din piata actiunilor de la BVB, procentul fiind cu atat mai remarcabil cu cat a fost atins in urma tranzactiilor cu un singur simbol.

Pe segmentul derivatelor, sesiunea a mentinut ritmul bun al plasamentelor, in conditiile corelarii cu pietele internationale. La ora 17:30 numarul contractelor era de peste 5500 cu o valoare de aproape 41 milioane de lei. Astfel, valoarea cumulata a tranzactiilor cu derivate si actiuni din piata Sibex se situa la circa 47 milioane lei, fiind de 3,5 ori mai mare comparativ cu toata piata BVB, diferenta urmand  a creste in urma tranzactiilor care se pot realiza pana la ora 19.00.

Motoarele pietei au fost  derivatele pe Dow Jones si DESIF5 care au marcat cresteri importante pe fondul stirilor pozitive de marti din SUA, conform carora banca centrala americana pregateste noi masuri de accelerare a cresterii economice, avand in vedere demararea unui program de achizitii de obligatiuni, respectiv majorarea tintei de inflatie pentru incurajarea cheltuielilor populatiei pe termen scurt. DEDJIA_RON se remarca la ora 17.30 cu circa 3300 de contracte, cresterea de 128  puncte asigurand un randament de 23,5 % cumparatorilor. Conform unui broker "cotatiile futures pe indicele DJIA precum si actiunile din pietele internationale au inregistrat cresteri puternice, incurajate de semnalele venite din partea bancii centrale a SUA, care urmeaza sa aplice in noiembrie noi masuri de sprijinire a economiei. De asemenea, previziunile optimiste privind rezultatele companiei Intel precum si rezultatele anuntate de JPMorgan Chasse au alimentat cresterile". Cotatia DEDJIA_RON la Sibex a atins maximul dupa deschiderea de la NYSE.

Pentru DESIF5 s-au observat cresteri in raport cu toate scadentele tranzactionate acestea fiind mai puternice in prima parte a zilei. Numarul actiunilor schimbate intre vanzatori si comparatori prin contractele DESIF5 decembrie era de 2,1 milioane iar cotatia maxima de 1,5598 lei/actiune a fost atinsa la inceputul zilei. Ulterior, nivelul de acumulare s-a mai temperat, dar cotatiile s-au mentinut in teritoriul pozitiv, tinand cumparatorii pe piata.

A mai atras atentia si evolutia aurului, interesul revenind la cumparare  pe fondul speculatiilor ca investitorii vor achizitiona mai mult metal pretios in conditiile in care valutele isi vor continua deprecierea. Cumpararile pe pietele externe au fost realizate la pretul apropiat de nivelul record al tuturor timpurilor iar la Sibex metalul galben crestea cu 22,9 USD pe octombrie si 19,6 USD pe decembrie, atingand de asemenea noi valori record.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

203 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version