La Sibex, cea de-a doua sedinta a saptamanii a adus scaderi pe segmentul DESIF5 si pe cel al derivatelor pe indicele Dow Jones Industrial Average, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu. Acestea s-au observat inca de la deschidere, inregistrandu-se astfel o decorelare fata de piata americana, unde cel mai urmarit indice din lume a inchis pe plus luni, crescand cu 0,73%.

In conditiile deprecierilor nu foarte agresive, atitudinea de asteptare a dominat piata, ritmul scazut al tranzactiilor fiind o expresie clara a prudentei participantilor. Cu circa o ora si jumatate inainte de inchidere se puteau observa 1900 de contracte cu o valoare de aproape 15 milioane de lei.

Contractul futures pe Dow Jones denominat in lei s-a mentinut cel mai atractiv prin prisma volumului atras si a valorii aferente. La ora 17:30 numarul contractelor DEDJIA_RON era de circa 1200, scadenta decembrie fiind cea mai lichida. Cotatiile futures ale indicelui DJIA s-au situat pe minus pe pietele internationale, evolutia de la Sibex corelandu-se cu acestea. Si actiunile din pietele europene au inregistrat scaderi, concomitent cu scaderea cotatiei petrolului, pe fondul surprizei venite din China, unde Banca Centrala a decis marirea dobanzii de potica monetara, pentru prima data in ultimii 3 ani. Estimarile investitorilor au fost confirmate si de debutul rosu de marti de la NYSE, in conditiile in care vestile dezamagitoare de la Apple si IBM au impins in jos cotatiile actiunilor companiilor IT. La Sibex, indicele DJIA inregistra la ora 17.30 scaderi de 60 puncte pe scadenta decembrie 2010, respectiv 29 puncte pentru iunie 2011.

Pe piata DESIF5 cotatiile au evoluat pe minus inca de la inceputul zilei, investitorii fiind prudenti, dovada volumul de doar 600 de contracte incheiate pana la 17.45. Pe scadenta decembrie scaderea cotatiei se cifra la aproape un procent, iar numarul pozitiilor deschise se mentinea peste pragul de 16.000. De la scadere se consemna o singura exceptie, anume cotatia pe septembrie 2011, dar pe un volum redus.

Pe piata derivatelor valutare sedinta a fost ceva mai animata, in conditiile influentei de pe piata cash. Pe fondul aversiunii fata de risc a investitorilor si a intaririi dolarului, leul a cunoscut o sedinta de depreciere in cadrul tranzactiilor interbancare. Pe piata Sibex, dupa acalmia din sedintele anterioare, contractul futures EUR/RON a fost tranzactionat pe toate cele patru scadente disponibile, investitorii imprimandu-i o evolutie mixta. Daca pentru scadenta Decembrie 2010 si Septembrie 2011 leul a cunoscut o depreciere minora de doar 0,01%, pentru Martie si Iunie 2011, Euro s-a apreciat fata de leu cu 1,62, respectiv 0,4 bani.

Aurul a scazut astazi la New York pe fondul aprecierii dolarului, dupa decizia Bancii Centrale a Chinei de crestere a dobanzilor de referinta pentru depozite si credite cu 0.25%. Aurul are o evolutie in sens invers fata de cea a monedei americane, iar unii investitori cumpara metalul pretios ca si alternativa la ratele mici de dobanda. La Sibex, aurul scadea puternic la ora 17.30 pe doua scadente, pe octombrie 2010 cotatia afisand un minus de 25,2 dolari fata de ultima inchidere, in timp ce pe scadenta decembrie 2010 scaderea era de 27 dolari pe uncie.

Pe segmentul spot s-au inregistrat tranzactii cu actiunile PPLI, volumul fiind insa unul redus. Au fost transferate 823 actiuni, cotatia stationand la 3,65 lei pe titlu.