Cel mai bun semnal pe care un Guvern il poate da cu privire la transparenta este sa privatizeze prin intermediul Bursei. Piata de capital poate intermedia foarte bine acest proces si recomand aceasta procedura. In Polonia, am listat in ultimii doi ani companii in valoare de 6 miliarde de euro”, a declarat Robert Kwiatkowski – directorul departamentului de Dezvoltare al Bursei din Varsovia. Diferenta dintre piata de capital poloneza si cea locala este uriasa. La bursa din Varsovia, se listeaza din ce in ce mai multe companii straine (Ucraina si urmeaza si companii din SUA), crescand capacitatea de finantare ne-bancara a businessului local.

Robert Kwiatkowski – Warsaw Stock ExchangeFoto: Hotnews

“Comparand datele, Romania a listat in aceeasi perioada- ultimii doi ani – de 100 de milioane de euro. Mergand mai departe cu comparatiile, colegii polonezi au reusit sa atraga 140.000 de noi clienti. Noi, avem ceva peste 3.000 la BVB si circa 1.400 la Sibex. Pana acum, politicienii nu au ajutat piata locala de capital. Daca doreau sa o ajute, privatizau prin bursa, nu asa ca pana acum”, a declarat presedintele Bursei de la Sibiu, Teodor Ancuta.

"Romania trebuie sa gaseasca modalitatea de a obtine finantare si prin intermediul pietelor de capital, nu numai prin intermediul sistemului bancar. O buna parte din proiectele europene nu se duc la capat pentru ca firmele nu gasesc finantare. Din acest punct de vedere, Bursa poate fi o solutie, a mai explicat presedintele Bursei din Sibiu. “Avem potential, dar nu avem emitenti. Trebuie sa relansam piata de capital”, a mai spus Ancuta.

Bursa din Sibiu (Sibex) intentioneaza sa listeze cel putin cinci companii pe segmenutul spot pana la finalul anului, initiind in acest sens peste 100 de intalniri cu sefii companiilor locale pentru a-i convinge sa sprijine dezvoltarea pietei de capital autohtone. Am avut intalniri cu actionari la care am participat si in nume personal, dar cea mai eficienta metoda este intalnirea cu presedintii si directorii companiilor”, a mai spus Ancuta.

Conferinţa internaţională "Piaţa Sibex, dezvoltare şi cooperare internaţională" are loc la Sibiu, joi si vineri, vorbitorii invitati fiind specialisti ai pietelor de capital din Romania si din strainatate. In afara sefului departamentului de dezvoltare a afacerilor al Bursei din Varşovia - Robert Kwiatkowski, vor mai vorbi Leszek Kolakowski, directorul adjunct al Depozitarului polonez, Jon Winslade, directorul de dezvoltare pe Europa de la Dow Jones Indexes, şi Cristian Sima, şeful WBS România. De asemenea, la conferinţă mai participa vicepreşedintele Eurex, cea mai mare bursă de derivate din Europa, reprezentanţi ai Trayport Londra, unul dintre cei mai mari furnizori de platforme de tranzacţionare, dar şi reprezentanţi ai celor mai importante case de brokeraj locale.