Pe piata Sibex, dupa doua zile dominate de o directie preponderent negativa si de un fond de incertitudine, penultima sedinta a saptamanii a readus cresterile pe principale piete: derivatele Dow Jones si DESIF5, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu. Acestea nu au impulsionat lichiditatea, participantii fiind mai degraba circumspecti fata de conturarea unui trend, astfel ca numarul contractelor incheiate era, cu o ora si jumatate inainte de inchidere de doar 1.700 cu o valoare de 10,6 milioane de lei.

Pe piata DESIF5, notele de optimism moderat afisate de participanti s-au datorat mai degraba calmarii temporare a contextului politic dupa respingerea motiunii de cenzura si nu unor date certe care sa conduca la un trend clar. Mai mult, pretul futures al actiunii SIF5 s-a decorelat de cel spot, actiunea emitentului depreciindu-se cu 0,68% pe piata suport. Pentru DESIF5, participantii estimau o crestere de 0,14% pe scadenta decembrie si una de 0,19 % pentru iunie 2011, conform datelor din piata de la ora 17:30. Numarul total al contractelor de pe acest simbol depasea, la aceeasi ora 900 semn ca exista inca multa prudenta.

Mult mai convingatoare au fost cresterile cotatiilor futures ale Dow Jones, inregistrate de la deschidere si mentinute la un nivel ridicat in cea mai mare parte a zilei. Directia pozitiva a indicelui american a venit dupa ce miercuri cotatia acestuia scazuse puternic sub influenta temerilor investitorilor din SUA fata de planul FED de sprijinire a economiei americane. Estimarile optimiste au fost indicate si de cotatia futures din SUA, piata Sibex fiind una corelata cu aceasta. Asadar Indicele DJIA a crescut pe pietele futures internationale, dupa ce la inchiderea de ieri de la NYSE cotatia indicelui pierdea 43.18 puncte. Un important element care a amplificat cresterile a fost si publicarea in SUA a indicatorului saptamanal Unemployment Claims care indica numarul de cereri de ajutor de somaj initiate in cursul saptamanii precedente, nivelul acestuia indicand o scadere surpriza.

Astfel, dupa ce ultimul nivel publicat a fost de 455.000, nivelul publicat joi a fost mai mic, situandu-se la 434.000, fapt incurajator pentru economia americana. Ulterior, la o ora de la deschiderea NYSE, cotatia Dow Jones de pe Wall-Street se afla totusi pe teritoriu negativ, fapt care a influentat si preturile futures de la Sibex, unde s-a inregistrat o temperare a aprecierilor. Pe scadenta decembrie 2010 DEDJIA_RON castiga 0,62 % fata de inchiderea zilei precedente, in timp ce pe scadenta Martie 2011 cresterea era de.0,88%. Pe scadenta indepartata Iunie 2011 indicele DJIA se aprecia la ora 0,64%.

Pe piata aurului, tendinta a fost una pozitiva, investitorii tranzactionand pe scadenta decembrie 2010 care, dupa incheierea scadentei octombrie care a avut loc miercuri, a devenit orizontul investitional scurt. Aurul a crescut astazi pe piata de la New York pentru prima data in ultimele trei zile, in conditiile in care deprecierea valorii dolarului a alimentat cererea de metal pretios. In cursul zilei precedente cotatia dolarului a inregistrat o apreciere semnificativa iar cea a aurului o depreciere importanta, aurul avand in mod normal o evolutie in sens invers fata de cea a dolarului. La Sibex la ora 17,30 aurul se aprecia cu 5,8 dolari/uncie pe scadenta Decembrie 2010.

Pe piata spot, a fost din nou randul actiunilor Sibex sa se remarce prin volumul bun, participantii tranzactionand 300.000 actiuni ale bursei sibiene. Cotatia SBX a crescut cu un ban ajungand la 1,46 lei. Pe ATS-ul administrat de Sibex au fost tranzactionate doar 663 actiuni PPLI, cotatia depreciindu-se cu 0,39 lei.