Pietele europene au incheiat indecis ultima zi de tranzactionare a lunii octombrie, sub influenta raportarilor financiare mixte ale companiilor, a schimbarilor de rating ale analistilor financiari si a datelor macroeconomice neconvingatoare publicate in SUA.

Germania a obtinut sustinerea liderilor Uniunii Europene pentru modificarea tratatelor UE cu scopul de a crea pana in 2013 un mecanism mai eficient pentru prevenirea in viitor a tipului de criza financiara la nivel guvernamental cu care se confrunta inca o parte a tarilor membre.

Germania, principalul finantator al programului european de asistenta fiscala organizat dupa criza din Grecia, intentioneaza sa nu prelungeasca masurile de asistenta financiara la expirarea acestora in 2013, apeland in schimb la o serie de mecanisme de reesalonare a platilor pentru tarile creditate.

Angela Merkel nu a reusit insa sa impuna propunerea de retragere a dreptului de vot pentru tarile care depasesc in mod repetat limita de 3% pentru deficitul bugetar. Vanzarile retail din Germania au scazut in septembrie cu 2.3% fata de august, al doilea declin lunar consecutiv.