Mark Mobius, seful Franklin Tampleton, care administreaza Fondul Proprietatea, este anchetat de arbitrul pietei de capital din Turcia (SPK) pentru posibile actiuni de manipulare, in urma unor reclamatii formulate de investitori turci, au anuntat oficiali ai SPK, citati de Reuters.

Acestia au afirmat, sub protectia anonimatului, ca investigatia este legata de anumite comentarii facute de Mobius in fata presei saptamana trecuta. Templeton Asset Management nu a comentat aceasta informatie.

Presa turca si internationala a relatat o declaratie a lui Mobius datata in 27 octombrie potrivit careia piata va suferi pana la sfarsitul anului o corectie de 15-20%.

In acea zi, bursa din Istanbul a scazut cu 3%.

Bursa turca a inregistrat in acest an o crestere de 31% - dubla fata de indicele pietelor emergente MSCIEF.

Actionarii Fondului Proprietatea, intruniti la inceputul lunii septembrie in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, au aprobat numirea ca administrator unic pe Franklin Templeton Investment Management. Totodata, in cadrul AGA au fost alesi cei cinci membri ai Comitetului Reprezentantilor, organism care va supraveghea desfasurarea contractului cu Franklin Templeton.

Cei cinci sunt Sorin Mandrutescu - CEO Oracle Romania, Corin Trandafir - avocatul unor actionari minoritari, Bogdan Dragoi - secretar de stat in Ministerul de Finante, Monica Maurer - consiliera fostului ministru al economiei Adriean Videanu si Cristian Busu - fost director economic al Fondului Froprietatea, care vor beneficia de o indemnizatie lunara de 9.000 de lei.