Pietele europene au evoluat astazi predominant negativ, in asteptarea deciziei bancii centrale americane privind lansarea unui nou program de achizitie de obligatiuni pentru stimularea economiei (quantitative easing II). Sectoarele de utilitati si tehnologie au suferit scaderi importante, indicii Stoxx 600 Technology si Stoxx 600 Utilities inregistrand corectii de 1.18%, respectiv 1%; la polul opus, sectorul constructiilor a realizat o evolutie pozitiva, indicele Stoxx 600 Construction & Materials avansand astazi cu 0.15%.

Indicele sectorului serviciilor din Marea Britanie, publicat de Markit Economics, a avansat in mod neasteptat in octombrie pana la 53.2, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, de la 52.8 in septembrie, contrazicand asteptarile de scadere la 52.6 ale economistilor. Cu toate acestea, nivelul vanzarilor din sector a fost semnificativ sub media de crestere pentru luna octombrie, iar nivelul de incredere al mediului de afaceri ramane scazut.

Presiunile Germaniei pentru limitarea garantiilor oferite pentru statele zonei euro aflate in dificultati financiare a crescut presiunea asupra obligatiunilor tarilor cu deficite bugetare semnificative. Scaderile suferite in ultima perioada de bondurile Greciei, Irlandei si Portugaliei ar putea pune in pericol planurile acestor tari de re-echilibrare bugetara.