Pietele europene au suferit astazi evolutii predominant negative, in contextul scaderii cotatᅩei monedei unice si a reluarii speculatiilor privind dificultatile financiare ale Irlandei. Cresterea randamentelor cerute pentru obligatiunile Irlandei si Portugaliei indica asteptarile pietelor privind o posibila accesare de catre acestea a fondurilor europene in viitorul apropiat; in prezent, Comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare al UE se afla in vizita in Irlanda, iar ieri Portugalia a primit o oferta de ajutor financiar din partea Chinei.

Productia industriala din Germania a scazut in septembrie in mod neasteptat, declinul lunar de 0.8% venind dupa o crestere de 1.5% in august. Asteptarile medii ale economistilor indicasera o crestere de 0.4%.

Fata de anul anterior, productia industriala a crescut cu 7.9%. Intr-un raport separat, exporturile Germaniei au crescut in septembrie, intrerupand o serie de doua scaderi lunare consecutive. Nivelul exporturilor, ajustat sezonier, a crescut cu 3% fata de luna august, depasind asteptarile de 1.5% ale analistilor economici. Nivelul importurilor a scazut la randul sau cu 1.5%, surplusul comercial crescand pana la 16.8 miliarde de euro.