Penultima sesiune a saptamanii de la Sibex a stat sub semnul intalnirii G20 de la Seul, Coreea de Sud, toate pietele financiare ale lumii fiind direct influentate de discutiile si deciziile liderilor financiari ai celor mai puternice state, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu. Astfel, tendinta cotatiilor a fost una care s-a corelat cu directia descendenta de pe pietele europene respectiv cu estimarile negative de pe piata futures americana.

In acest context, lichiditatea a fost una in media lunii curente, situandu-se, la ora 17:30, la aproape 3100 de contracte cu o valoare de 16 milioane lei.

Cel mai interesant aspect al sedintei a fost cresterea puternica a volumului de contracte EUR/RON, speculatorii atintindu-si ochii asupra cursului de schimb, in conditiile asteptarii unor informatii importante de la intalnirea G20, cu potential de influentare a evolutiei valutelor de referinta la nivel global. Asadar volumul derivatelor euro/leu a crescut spectaculos ajungand, cu o ora si jumatate inainte de inchidere, la 650 contracte semnificand echivalentul tranzactionarii a 650.000 euro. Daca pentru luna decembrie a anului curent leul s-a depreciat cu pana la 1,2 bani, corelandu-se cu oficialul BNR, pentru scadentele martie si septembrie 2011, investitorii anticipau o foarte usoara intarire a leului fata de moneda unica europeana.

Un alt aspect interesant al sedintei a fost furnizat de piata spot unde investitorii au tranzactionat puternic titlurile Sibex rezultand un volum de 278.150 de actiuni, nivel record pe luna in curs. Cotatia SBX a crescut spectaculos cu 8 bani (5,5%) pana la 1,53 lei/actiune. Titlurile Prodplast Imobiliare, disponibile pe ATS-ul Sibex au atras un volum de 1642 de actiuni cotatia depreciindu-se cu 0,35 bani pana la 3,55 lei.

Atractiva a fost si evolutia derivatelor Dow Jones, care au deschis pe plus sesiunea de joi sub influenta inchiderii usor pozitive de miercuri de la NYSE unde indicele american a reusit sa creasca cu 10,29 puncte. DEDJIA_RON a trecut insa rapid in teritoriu negativ, asteptarile speculatorilor de la Sibex fiind unele in concordanta cu cotatiile futures din SUA care au indicat, de asemenea, deprecieri pe fondul prudentei manifestate in asteptarea intalnirii G20 in cadrul careia liderii financiari ai celor mai puternice state din lume incearca sa identifice planuri de sprijinire a economiei globale. Grupul G20 se intalneste la Seul in Coreea de Sud pentru a discuta si identifica solutiile de crestere economica la nivel global dupa ce economia a reusit sa accelereze in tari cum ar fi China, dar alte tari dezvoltate cum este SUA, intampina in continuare dificultati. Manipularea valutelor, protectionismul si decalajele in tranzactionare sunt principalele teme abordate in cadrul G20.

La Sibex, la ora 17:30, indicele DJIA scadea cu 59 de puncte pe scadenta decembrie 2010, in timp ce pe scadenta martie 2011 cotatia afisata la aceeasi ora indica o scadere cu 27 de puncte fata de inchiderea zilei precedente. Si cotatia pentru iunie 2011 se deprecia, dar cu 75 de puncte. Volumul DEDJIA_RON se situa la circa 900 contracte.

Pe segmentul SIF, desi au avut o deschidere usor pe plus, DESIF5 au reintrat rapid pe scadere, in conditiile in care indicele BET-FI a inregistrat in continuare deprecieri iar pe pietele europene majoritatea actiunilor s-au devalorizat pe fondul ingrijorarilor privind tarile din regiune cu un grad ridicat de indatorare si sub influenta scaderii cotatiilor actiunilor tehnologice dupa ce raportarile Cisco Systems Inc. s-au situat sub previziuni. In acest context negativ, cotatiile DESIF5 au scazut pentru toate scadentele tranzactionate. Scadenta decembrie s-a mentinut cea mai lichida cu 1400 contracte incheiate la preturi intre 1,3101 si 1,34 lei. Participantii se afla in expectativa si pe fondul aceleiasi intalniri G20.

Cotatia aurului a continuat sa creasca pe pietele internationale, "fixing-ul" londonez stabilind un pret de 1413 dolari/uncie in dimineata zilei de joi. Cresterea poate fi justificata prin revenirea ingrijorarilor privind sustenabilitatea datoriilor publice din statele europene dar si prin atingerea unui record al ultimilor 2 ani a ratei inflatiei din China. Cu toate ca multi investitori considera ca aurul constituie noua bula speculativa a pietelor de capital, pretul metalului pretios nu conteneste sa creasca, comparatorii de la Bursa din Sibiu impingand cotatia contractului DESIBGOLD_RON cu scadenta decembrie 2010 pana la un nivel maxim de 1417,2 dolari/uncie.