Pietele europene au incheiat saptamana cu o sesiune de evolutii predominant negative, fiind afectate de speculatiile privind o posibila crestere a dobanzii de referinta a Chinei pentru limitarea inflatiei, speculatii care au condus la scaderi semnificative astazi pe pietele asiatice.

Influenta pozitiva care a limitat declinul pietelor europene a venit din partea sectorului obligatiunilor guvernamentale ale PIGS, declaratiile oficialilor europeni din cadrul intalnirii G-20 de la Seul conducand la reduceri semnificative ale randamentelor cerute de investitori pentru bondurile Irlandei, Portugaliei, Greciei si Spaniei.

Produsul intern brut al tarilor din zona euro a crescut in al treilea trimestru al anului cu doar 0.4% fata de Q2, mai putin decat avansul trimestrial anterior de 1%; asteptarile economistilor indicasera un avans de 0.5%.

La nivelul Uniunii Europene, cresterea trimestriala a fost de asemenea de 0.4%. Dintre tarile care au raportat estimari preliminare, au inregistrat scaderi trimestriale Grecia (-1.1%), Romania (- 0.7%) si Olanda (-0.1%). In paralel, principalele economii ale Europei si-au incetinit ritmul de crestere ¬ PIB-ul Germaniei a avansat cu doar 0.7% fata de Q2 de la 2.3% anterior, cel al Frantei a crescut cu doar 0.4% fata de 0.7% cu un trimestru in urma, iar avansul inregistrat de Marea Britanie a fost de 0.8% fata de 1.2% anterior.