Pietele europene au incheiat prima zi a saptamanii in crestere, in pofida scaderilor din debutul zilei, ajutate de efectele pozitive ale speculatiilor privind intensificarea activitatii de M&A a companiilor. Printre companiile implicate care au inregistrat evolutii pozitive pe piata se numara Man SE, in urma declaratiilor Scania privind o posibila fuziune, precum si Axa SA, care a lansat o oferta in colaborare cu AMP Ltd. pentru preluarea Axa Asia Pacific Holdings Ltd.

In paralel, stabilizarea asteptarilor investitorilor privind situatia financiara a Irlandei a condus la reducerea nivelului perceput al riscului de pe pietele de capital. Desi Irlanda si-a mentinut pozitia privind absenta unei situatii de criza financiara pe plan local, oficialii Bancii Centrale Europene au declarat ca guvernul irlandez va putea apela la fondurile de urgenta ale EU pentru recapitalizarea bancilor locale.

Unii investitori se asteapta ca un plan de ajutor financiar al Irlandei sa fie anuntat in urma intalnirii de maine a ministrilor de finante din zona euro; in paralel, ministrul de finante al Portugaliei a declarat ca exista o probabilitate ridicata ca tara sa sa fie nevoita sa recurga la ajutorul Uniunii pentru asigurarea stabilitatii financiare.

La randul sau, cancelarul Angela Merkel a trimis un mesaj clar de sustinere a monedei unice, subminand speculatiile privind o posibila dezmembrare a uniunii monetare.