La Sibex, cea de-a doua şedinţă a săptămânii a fost una excelentă pentru contractul futures pe indicele Dow Jones Industral Average care a atins un nivel record de lichiditate pe luna in curs. De-a lungul zilei au fost încheiate 4817 contracte DEDJIA_RON reprezentand aproape 74% din volumul total de 6536 de contracte, care a fost de asemenea cel mai bun de până acum din noiembrie. Valoarea tranzacţiilor de la Sibex a depăşit 59 de milioane de lei, fiind de 1,5 ori mai mare comparativ cu toată piaţa BVB.

Intensitatea la tranzacţionare a venit în contextul scăderilor agresive ale cotaţiilor, care au alimentat cu câştiguri mari conturile vânzătorilor. Pe scadenţa decembrie contractele DEDJIA_RON au fost încheiate la valori între 11.140 şi 10.950 de puncte, cotaţia faţă de închiderea precedentă depreciindu-se cu 250 puncte până la 10.980 puncte. În aceste condiţii, randamentul pe vânzare s-a cifrat la 46 %. Cea mai drastică scădere s-a înregistrat însă pe scadenţa septembrie 2011 pentru care Dow Jones a pierdut la Sibiu 415 puncte, închizând la 10.670 puncte, randamentul la vânzare cifrându-se la 77%.

Şi pe piaţa aurului câştigul vânzătorilor a fost unul spectaculos, deprecierea cu 40 de dolari (400 de puncte) a cotaţiei unciei pe scadenţa decembrie 2010, până la nivelul de 1335 dolari, fiind sinonimă cu un randament de 80%.

Scăderile cotaţiilor derivatelor de la Sibex s-au înregistrat în urma influenţei factorilor externi atât de pe pieţele pietele asiatice, unde s-au inregistrat corectii in sedinta de marti ca efect al cresterii de catre Banca Centrala din Coreea de Sud a dobanzii de referinta pentru doua oara in ultimele patru luni, cât şi a burselor europene unde s-au amplificat temerile conform carora criza datoriilor s-ar putea extinde asupra mai multor state. În acelaşi timp, elementul hotărâtor a fost evoluţia pe „roşu” a futures-ului din SUA, confirmată şi de direcţia similară a Dow Jones de la NYSE, înregistată tot datorită amplificării grijilor faţă de economia globală.