Cu o zi inainte de finalul saptamanii, preturile futures ale derivatelor tranzactionate la Sibex s-au inverzit, deschiderea sedintei de joi indicand revenirea optimismului pe piata, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu. De acesta beneficiau toate segmentele tranzactionate, cumparatorii exploatand revenirea preturilor atat pe derivatele financiare SIF5 cat si pe Dow Jones si aur.

Cresterile vin in conditiile in care oficialii europeni au gandit o modalitate de a rezolva criza datoriilor din regiune iar China si-a manifestat disponibilitatea de a gasi modalitati pentru reducerea cresterii costurilor alimentelor prin modalitati de controlare a preturilor, ca alternativa la ridicarea dobanzilor ce ar putea duce la incetinirea cresterii sale economice cu efecte importante pe plan global, acest fapt micsorand temerile de pe pietele lumii. Stirile respective s-au reflectat de altfel si in directia pozitiva de joi de pe pietele asiatice, care au inregistrat cresteri.

Sub influenta acestor stiri si piata Sibex se afla, dupa jumatate de ora de la deschidere, pe plus, lichiditatea fiind una superioara comparativ cu sesiunea anterioara pe acelasi interval de timp. Se observau astfel 500 de contracte cu o valoare de 3,3 milioane de lei, motoarele pietii fiind derivatele SIF5 si Dow Jones cu cate 248 si 233 de contracte. Pentru DESIF5 decembrie pretul crestea cu 1,17% iar pentru DESIF5 martie 2011 cu 1,42%. In ceea ce priveste DEDJIA_RON, cotatia pentru finalul acestui an (scadenta decembrie) se aprecia cu 48 de puncte, in timp ce pentru martie si iunie 2011 cresterile erau de 32 si 30 puncte.

Pe piata aurului, uncia crestea cu 13,3 dolari, valorand 1355 dolari, numarul contractelor incheiate in primele 30 de minute ale sesiunii de tranzactionare fiind de 25.