Pietele europene au incheiat saptamana cu o zi de evolutii predominant negative. Decizia Chinei de a combate tendintele inflationiste locale prin cresterea procentului de rezerve de numerar impus bancilor afectand negativ cotatiile materiilor prime si, pe aceasta filiera, nivelul actiunilor companiilor din sectorul de minerit si prelucrare a materiilor prime ￯ indicele Stoxx 600 Basic Resources a scazut astazi cu 1.46%, una dintre cele mai mari corectii sectoriale.

La randul sau, sectorul bancar a suferit evolutii negative, confirmarea de catre Irlanda a necesitatii unui ajutor financiar extern alimentand speculatiile privind o posibila raspandire a problemelor fiscale spre tarile din sudul Europei, cu Portugalia fiind cel mai probabil candidat pentru urmatoarea cerere de asistenta din partea UE si FMI.

Indicele Stoxx 600 Banks a suferit o scadere de 1.62%, in urma scaderilor semnificative suferite de bancile italiene si spaniole. Indicele ZEW pentru increderea investitorilor din Europa Centrala si de Est a avansat in noiembrie de la 19.3 la 31.4.