Autoritatile americane se pregatesc sa formuleze acuzatii la adresa mai multor reprezentanti ai lumii financiare, intr-un dosar care s-ar putea dovedi cel mai mare scandal din istoria tarii. La capatul a trei ani de investigatii, justitia americana, politia federala si autoritatea bursiera (SEC) ar putea lansa primele acuzatii inainte de sfarsitul anului, relateaza AFP, care citeaza Wall Street Journal.

Afacerea implica zeci de consultanti, analisti, banci de afaceri si fonduri speculative care ar fi permis realizarea unor profituri ilegale prin divulgarea si utilizarea unor informatii confidentiale legate de societatile cotate.

Anchetatorii examineaza in special daca bancherii de la Goldman Sachs, unul dintre cele mai mari nume de pe Wall Street, ar fi dezvaluit investitorilor informatii legate de fuziuni in sectorul sanatatii.

Biroului ministrului Justitiei, SEC si Goldman Sachs nu au comentat aceste informatii.

Ancheta ar putea dezvalui o adevarata cultura a folosirii informatiilor confidentiale pe pietele financiare americane, inclusiv noi metode de a furniza informatiile operatorilor bursieri prin intermediul expertilor legati de diferite sectoare sau societati comerciale, noteaza cotidianul citat.

Printre societatile vizate, anchetatorii investigheaza practicile Primary Global Research, un cabinet californian care facilita contactele expertilor cu investitorii care doreau sa afle informatii din sectorul tehnologic si al sanatatii.

Acest scandal apare la un an dupa cel al fondului speculativ Galleon, unde fondatorul acestuia, Raj Rajaratnam, este acuzat ca a profitat de informatii confidentiale pentru a realiza un profit de 20 de milioane de dolari pe burse.

El va fi judecat la sfarsitul acestui an alaturi de un fost angajat, Danielle Chiesi, care pledeaza nevinovat.

Fondatorul unui fond de investitii de risc care a apartinut in trecut bancilor Bear Stearns si apoi JPMorgan Chase, Mark Kurland, a fost deja condamnat la 27 de luni de inchisoare in acest dosar, in care sunt implicati oficiali din Intel, IBM si McKinsey. Un fost administrator al Goldman Sachs, Rajat Gupta, face si el obiectul unei anchete.

Daca va fi acuzata, banca Goldman Sachs ar putea iesi cu o imagine si mai sifonata, dupa ce a fost anchetata in acest an de SEC pentru inselaciune la adresa investitorilor, carora le-a vandut produse derivate andosate la credite ipotecare subprime.

Dosarul a fost inchis pe cale amiabila dupa ce banca a platit o amenda record de 550 de milioane de dolari.