Pietele europene au inregistrat un inceput de saptamana negativ, intr-o sesiune dominata de anuntul Irlandei privind recurgerea la ajutorul financiar al Uniunii Europene si al FMI pentru stabilizarea situatiei fiscale a tarii. Sectorul financiar a fost principala sursa a scaderilor de pe pietele vest-europene, indicii Stoxx 600 Banks si Insurance suferind scaderi de 1.95%, respectiv 1.27%.

Irlanda a devenit astazi a doua tara a zonei euro care a fost nevoita sa recurga la un ajutor financiar extern, in urma costurilor extrem de ridicate ale ajutorului financiar acordat de stat bancilor locale.

Bondurile irlandeze au avansat initial in urma anuntului, corectand insa cresterea dupa ce Moody's a declarat ca analizeaza o scadere de mai multe nivele a rating-ului actual Aa2 al Irlandei. Lipsa consensului politic privind pachetul de ajutor financiar, estimat de analistii Goldman Sachs la 95 de miliarde de euro, a contribuit la randul sau la scaderea bondurilor irlandeze ¬ partidul Green a declarat ca va iesi din coalitia de guvernare, iar primul ministru a promis alegeri anticipate in 2011 dupa votarea bugetului.

In paralel, presiunea tarilor europene pentru cresterea taxelor Irlandei a provocat reactii din partea principalelor companii americane cu prezenta irlandeza, HP, Google si Intel indicandu-si opozitia fata de o posibila crestere a taxei de 12.5% aplicata companiilor.