În cea de-a doua şedinţă a săptămânii derivatele pe acţiunile SIF5 si pe indicele Dow Jones şi-au continuat evoluţia descendentă pe fondul escaladării îngrijorărilor cu privire la o posibilă extindere a crizei datoriilor şi în alte ţări europene cu probleme financiare cum sunt în acest moment Spania şi Portugalia. După ce Indicele DJIA a închis în scădere cu 24,97 puncte luni la NYSE, iar pieţele asiatice de capital au evoluat de asemenea pe scădere marţi, şi marile pieţe europene au fost “roşii”, confirmând temerile investitorilor.

Declinul a venit după ce planul Uniunii Europene şi al Fondului Monetar Internaţional de salvare a Irlandei îşi exercitase o influenţă iniţială pozitivă. Optimismul s-a evaporat însă rapid încă din şedinţa precedentă, datorită îndoielilor că suma care se va decide este insuficientă pentru a fi un scut destul de puternic pentru încrederea investitorilor din alte ţări îndatorate. Totuşi volumul transferurilor cu derivate de la Sibex a continuat să fie unul mediu spre bun cu un total de 4600 contracte realizate până la ora 17:30, valoarea acestora fiind de peste 25 milioane lei.

Segmentul DESIF5 era la ora menţionată cel mai lichid, participanţii grăbindu-se fie să speculeze deprecierile prin strategii pe vânzare fie să-şi protejeze portofoliile prin strategii de management al riscului. Volumul DESIF5 se situa la 2500 contracte, cele mai multe pe scadenţa Decembrie 2010 observându-se o depreciere de 2,27% a cotaţiei. De asemenea, şi preţul DESIF5 Martie 2011 se deprecia dar cu 2,2% în timp ce cotaţiile pentru Iunie şi Septembrie 2011 pierdeau câte 0,72 şi 1,76 procente.

În ceea ce priveşte derivatul pe indicele Dow Jones, acesta a testat de-a lungul zilei atât teritoriul pozitiv cât şi cel negativ, tendinţa de scădere fiind totuşi mai puternică în contextul în care cotaţia futures a indicelui american DJIA a înregistrat scăderi importante in SUA. Pesimismul a fost confirmat de deschiderea pe minus de la NYSE, în ciuda faptului că principala ştire in lumea financiară, şi anume nivelul PIB-ului preliminar anunţat de guvernul federal al SUA a fost una favorabilă, indicând un nivel anualizat de +2.5% pe trimestrul al treilea, în creştere faţă de ultimul nivel calculat, evidenţiind astfel o însănătoşire a mediului economic american.

Scăderile s-au accentuat aşadar în partea a doua a şedinţei iar indicele DJIA se deprecia, la ora 17:30, pe trei scadente. Astfel, investitorii tranzacţionau indicele pe scadenta Decembrie 2010 cu o cotaţie cu 100 puncte mai mica decât cea de la închiderea şedinţei precedente. Pe scadentele Martie si Iunie 2011, scăderile se situau la nivelul 51 si, respectiv, 59 puncte.

Pe piaţa derivatelor valutare, moneda unică a urmat direcţia cursului oficial, apreciindu-se. Spargerea pragului de 4,3 lei pe cursul afişat de BNR s-a reflectat în creşterea speculaţiilor cu derivatele euro/leu, numărul contractelor crescând la 180. Pentru scadenţa Decembrie moneda unică era evaluata la 4,301 lei, în urcare cu doar 0,02%. Ceva mai ridicată era aprecierea pe Martie 2011, cotaţia euro fiind evaluată la 4,358 lei, în plus cu 0,41%.

Pe piaţa internaţională a aurului s-a putut observa o evoluţie descrescătoare a cotaţiei metalului preţios pe fondul întăririi monedei americane. La Sibex aurul şi-a continuat tendinţa de creştere, câştigând la ora 17:30 29 USD pe scadenta Decembrie 2010 si 12,9 USD pe Februarie 2011.