La Sibex, şedinţa de la mijlocul săptămânii a adus tranzacţii atât pe segmentul futures cât şi pe cel spot. Tranzacţiile cu derivate au stat sub semnul revenirilor pe plus ale celor mai lichide contracte (DESIF5 şi DEDJIA_RON). Creşterile s-au impus după două şedinţe marcate de corecţii ale cotaţilor înregistrate sub influenţa directă a contextului internaţional dominat de criza Irlandei şi îngrijorările din Spania şi Portugalia.

Direcţia pozitivă a cotaţiilor DESIF5 pentru decembrie 2010 şi martie 2011 respectiv a cotaţiilor DJIA, s-a înregistrat în contextul în care şi bursele europene s-au aflat pe plus iar piaţa futures din SUA a indicat aprecieri pentru cel mai urmărit indice de pe glob, pe fondul ştirilor pozitive din economia americană. De asemenea, Irlanda a anunţat planul său de austeritate pentru următorii patru ani, menit a aduce economii de 15 miliarde de euro şi a reduce deficitul său record. În acest cadru, au fost încheiate, până la ora 17:30, circa 3100 contracte cu o valoare de 20 milioane lei.

Contractul futures pe Dow Jones s-a bucurat de aprecieri importante la Sibiu încă de la debutul zilei, observându-se creşteri pe trei scadenţe, anume decembrie 2010 respectiv martie şi iunie 2011. Cea mai „solicitată” dintre acestea a fost scadenţa decembrie cu 1600 contracte încheiate până la ora 17:30, programul continuând până la ora 19:00. Direcţia pozitivă a cotaţiilor futures ale Dow Jones la Sibiu s-a înregistrat în contextul în care indicii marilor burse europene precum si indicele DJIA futures au marcat aprecieri importante, în SUA fiind publicat nivelul actualizat al cererilor de ajutor de şomaj calculat săptămâna precedenta.

Indicatorul a înregistrat o scădere spectaculoasa pana la 407.000 cereri, cu 34.000 de cereri in minus faţă de ultimul nivel calculat. De asemenea, cheltuielile de consum din SUA au crescut pentru a patra lună la rând. Astfel, atât datele din piaţa muncii cât şi cele de consum au indicat o îmbunătăţire a economiei, aceasta reflectându-se imediat în deschiderea NYSE. Şi la Sibex, nivelele maxime de preţ ale DEDJIA_RON au fost atinse, de asemenea, după deschiderea de pe Wall-Street.

La ora 17:30, pe piaţa sibiana, indicele DJIA creştea cu 145 puncte pe scadenta decembrie 2010. La aceeaşi ora se înregistrau aprecieri semnificative si pe scadentele Martie si Iunie 2011, unde cotaţiile afişau plusuri de 101 si 155 puncte fata de cotaţiile de la închiderea şedinţei precedente. Acumulările s-au concretizat în randamente ridicate pentru cumpărători, garanţia iniţială pentru un contract futures DEDJIA_RON fiind de 540 lei.

Cu o oră şi jumătate înaintea închiderii, derivatele SIF Oltenia creşteau cu 0,96% pe scadenţa decembrie 2010, numărul contractelor fiind de 1139. Pe scadenţa martie 2011 se observa o creştere de 0,48%, numărul contractelor fiind de 165, în creştere pe fondul apropierii scadenţei decembrie. Pe scadenţele iunie si septembrie se observa o direcţie inversă preţurile pierzând câte 1,38 şi 0,36% pe volume reduse.

Pe piaţa spot, s-au realizat tranzacţii atât pe acţiunile Sibex cât şi pe cele al Prodplast Imobiliare. Pentru ambele, cotaţiile au înregistrat pierderi. Au fost transferate 55.434 acţiuni SBX, la preţuri între 1,46 şi 1,45 lei, cotaţia valorând 1,45 lei, în scădere un ban. Pe ATS-ul administrat de Bursa din Sibiu numărul acţiunilor PPLI tranzacţionate a fost de 1300, cotaţia depreciindu-se cu 25 bani până la nivelul de 3,55 lei/titlu.