La Bursa din Sibiu, cu o zi inaintea Zilei Nationale a Romaniei, cotatiile derivatelor au fluctuat atat pe crestere cat si pe scadere, sub influenta stirilor externe. Sedinta s-a deschis intr-o nota optimista, cotatiile crescand pe toate segmentele, dar pe un volum redus, se arata intr-un comunicat al SIbex. Ulterior, in partea a doua a zilei, cotatiile au intrat pe minus pe segmentul financiar si pe euro, in conditiile in care si pietele europene s-au depreciat pe fondul temerilor ca Portugalia sau Spania vor trebui sa ceara ajutor extern pentru a face fata crizei datoriilor.

In aceste conditii, la ora 17:30 se puteau observa circa 2500 de contracte, cu o valoare de 13 milioane de lei.

Raportat la intreaga luna, numarul contractelor s-a ridicat la aproape 90.000 cu o valoare in jurul a 610 milioane de lei, aproape dubla fata de piata BVB. Pentru a doua luna la rand, derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average a fost cel mai tranzactionat produs de pe segmentul derivatelor la Bursa din Sibiu. De-a lungul celor 22 de sedinte din noiembrie participantii au incheiat circa 46.500 de contracte DEDJIA_RON cu o valoare de 518 milioane lei, adica 85% din totalul valoric al transferurilor cu derivate de la bursa sibiana. Contractul DEDJIA_RON a avut o evolutie corelata cu piata futures din SUA oferind astfel atat importante oportunitati speculative cat si de arbitraj.

Pe locul doi in topul lunii s-a situat simbolul DESIF5 cu aproximativ 37.500 de contracte, acesta plasandu-se pentru a doua luna la rand in urma Dow Jones dupa ce, in primele noua luni din an, s-a situat pe locul intai. Prin contractele DESIF5 a fost rulat echivalentul a 37,5 milioane de actiuni ale emitentului SIF Oltenia.

Pe trei in topul lunii s-a clasat perechea EURO/RON cu peste 2800 de contracte. Si contractul SIBGOLD_RON a avut o evolutie foarte buna, in conditiile in care pretul futures al aurului a continuat sa fluctueze in tandem cu pietele externe. Investitorii au incheiat in noiembrie aproximativ 2200 de contracte reprezentand 22.000 de uncii cu o valoare de aproape 30 milioane lei. Si in acest caz, volumul s-a datorat activitatii market-makerului.

Si pe piata spot, noiembrie s-a remarcat printr-un volum de transfer bun, atat pentru actiunile Sibex cat si pentru cele ale Prodplast Imobiliare. Numarul total de actiuni tranzactionate pe ambii emitenti, a fost de 2,22 milioane. Pentru emitentul PPLI totalul transferurilor s-a situat la 1,06 milioane de actiuni cu o valoare de 4,23 milioane lei iar pentru Sibex la 1,16 milioane actiuni valorand 1,7 milioane de lei.