Pietele europene au reusit astazi cele mai semnificative cresteri din ultimele trei luni, ajutate in principal de speculatiile privind o interventie mai ferma din partea autoritatilor monetare ale Uniunii pentru limitarea raspandirii instabilitatii financiare in regiune. Sectorul financiar a fost cel mai important motor al cresterii pietelor, indicii Stoxx 600 Banks Stoxx 600 Insurance avansand cu 3.57%, respectiv 2.89%.

In paralel, sectorul minier a profitat de datele macroeconomice pozitive din China, Europa si SUA, indicele Stoxx 600 Basic Resources castigand 3.16%. Conform unui raport Reuters, o sursa neidentificata a declarat ca SUA ar putea sustine o extindere a fondurilor de ajutor financiar ale Uniunii Europene prin cresterea contributiei FMI. Informatia nu a fost confirmata de sursele oficiale, insa reactia pietelor a fost prompta ¬ cresterile de pe pietele de actiuni au fost insotite de aprecierea monedei europene cu peste 1% fata de dolar, iar vanzarea de bonduri a Portugaliei a inregistrat un raport cerere/oferta de 2.5.

Indicele PMI pentru activitatea de productie industriala din zona euro a inregistrat in noiembrie cel mai rapid ritm de crestere din ultimele patru luni. Avansul de la 54.6 la 55.3 a fost datorat in principal Germaniei, pentru care indicele PMI manufacturing a crescut de la 56.6 la 58.1.