La Bursa din Sibiu, cea de-a doua sedinta a saptamanii a readus cresterile, inregistrate pe toate simbolurile cu exceptia derivatelor valutare. De asemenea, s-a remarcat revenirea interesului investitorilor pentru segmentul spot unde s-au inregistrat tranzactii pe ambii emitenti listati, remarcandu-se actiunile Bursei din Sibiu, cu un volum de 505.470 de titluri reprezentand 2,23% din capitalul social al societatii.

Tranzactiile au fost realizate la un pret de 1,45 lei/actiune, cotatia inchizand in scadere cu 3 bani. Volumul schimburilor cu actiunile SBX a fost cel mai bun din ultimele 11 sedinte. Pe sistemul alternativ de tranzactionare administrat de Sibex s-au inregistrat schimburi cu 42.899 de actiuni ale Prodplast Imobiliare. Cotatia unui titlu PPLI a variat intre un maxim de 3,98 lei si un minim de 3,50 lei/actiune. La ora inchiderii o actiune PPLI valora 3,55 lei, aflandu-se in stationare.

Pe segmentul futures volumul de transfer era, la ora 17.30 de 3400 contracte cu o valoare de 27 milioane lei, aproape dubla fata de piata BVB. Cel mai lichid instrument era derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average cu circa 2000 contracte, incheiate pana cu o ora si jumatate inaintea inchiderii. Tranzactiile au fost realizate in contextul in care bursele europene si cotatia futures a indicelui DJIA au inregistrat aprecieri importante, dupa ce in sedinta de ieri indicele DJIA inchidea la NYSE cu un minus de 0,17%.

Conform Reuters, care citeaza un ziar oficial din China, in urmatoarele zile se preconizeaza o noua crestere a ratei dobanzii in statul chinez ca si masura guvernului in lupta impotriva inflatiei. Aceasta crestere ar fi a doua dupa cea din Octombrie care a surprins pietele internationale. De asemenea cresterile de la debutul de pe Wall-Street au venit in contextul in care investitorii americanii cred ca extinderea facilitatilor fiscale vor determina cresterea cheltuielilor si vor sprijini economia. In aceste conditii, pe piata Sibex, cotatia indicelui DJIA indica aprecieri importante pe trei scadente. Astfel, pe scadenta Decembrie 2010 indicele DJIA crestea cu 67 puncte fata de cotatia de la inchiderea sedintei precedente, in timp ce pe scadenta Martie 2011 cresterea era de 95 puncte. Si pe scadenta Iunie 2011 se inregistra o apreciere importanta de 94 puncte.

Derivatele pe actiunile SIF5 au revenit pe plus in sedinta de marti dupa ce in prima zi a saptamanii s-au depreciat in ton cu pietele externe. Cresterile din cea de a doua sedinta a saptamanii au venit pe fondul corelarii cu piata suport unde indicele Bet-Fi a evoluat pe plus dar si cu pietele europene care au crescut la randul lor. Volumul de transfer a fost unul mai mic comparativ cu ziua anterioara dar s-a mentinut la un nivel destul de bun de circa 1800 contracte, cele mai multe pe scadenta din aceasta luna pentru care cotatia se aprecia cu 1,3%. Pentru martie 2011 cresterea era de 1,07 % in timp ce pentru iunie si septembrie anul viitor preturile urcau cu 0,97 si 1,96%.

O evolutie interesanta cu cresteri importante a avut si aurul, sub influenta directa a pietelor externe. Metalul galben a atins astazi un nou maxim al tuturor timpurilor pe pietele din New York si Londra, investitorii refugiindu-se din nou in investitiile in metale pretioase. Aurul a avut o crestere spectaculoasa in fata dolarului, care a cazut la minimul ultimelor trei saptamani in raport cu yen-ul japonez. Pe piata de la Sibiu aurul crestea puternic la ora 16.30 pe doua scadente, pe scadenta Decembrie 2010 aprecierea fiind de 0,37%, in timp ce pe scadenta Februarie 2011 cresterea era de 17.8 dolari/uncie. Ulterior pretul a trecut pe minus pe scadenta decembrie in raport cu care, la ora 17.30, se observa o scadere de 0,62%.