Indicii bursieri europeni au crescut usor astazi, indicele Stoxx 600 atingand cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, piata de capital reactionand la stirea ca presedintele american Barack Obama va extinde cu doi ani scaderile de taxe oferite de fostul presedinte Bush pentru cei cu venituri mari.

Mai multe figuri importante ale sistemului financiar europeana si-au exprimat astazi increderea in suficienta rezervelor planului european de ajutor financiar si in posibilitatea membrilor UE de a-si reduce deficitele bugetare.

Comisarul european Olli Rehn a declarat ca estimarile de crestere economica pentru 2011 (+1,7% pentru zona Euro, +3,7% pentru Germania) arata ca situatia economica este mai buna decat s-ar putea interpreta din evolutiile pietelor financiare.

Banca Centrala Europeana a facut public ieri ca saptamana trecuta a cumparat obligatiuni in valoare de 1,965 miliarde EUR, cel mai ridicat nivel din ultimele 22 de saptamani. Achizitiile au dus in mod evident la scaderea costului de asigurare a datoriilor suverane pentru membrii Euro care se afla in atentia investitorilor in ultima perioada.