La Sibex, sedinta de la mijlocul saptamanii a adus cresteri pe segmentul derivatelor financiare SIF5 respectiv scaderi pentru derivatele pe indicele Dow Jones si cele pe aur, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu. Participantii au reactionat cu prudenta la miscarile de pret, astfel ca volumul de la ora 17:30 se situa la circa 2.100 de contrcate cu o valoare de peste 10 milioane de lei.

O activitate interesanta s-a putut observa pe piata aurului unde cotatiile futures ale unciei au inregistrat deprecieri pentru ambele scadente disponibile, anume decembrie anul curent si februarie 2011. Scaderile au venit in contextul in care aurul a scazut pentru a doua zi in SUA dupa ce, in sedinta de marti, a atins maximul istoric al tuturor timpurilor pe pietele din New York si Londra. Aceasta scadere s-a datorat cresterii dolarului care i-a determinat pe unii investitori sa vanda metalul pretios, care evolueaza in sens invers fata de moneda americana. Dolarul s-a intarit fata de euro dupa ce presedintele Barack Obama a fost de acord sa prelungeasca reducerile taxelor in SUA pentru doi ani. La Sibex, numarul contractelor SIBGOLD_RON incheiate era de 117 iar cotatia unicei se deprecia puternic cu 41,8 dolari pe scadenta decembrie, pana la 1.374 dolari si 23,5 dolari pe februarie 2011, valorand 1.394,9 dolari.

Cel mai tranzactionat produs era, la ora 17.30, derivatul SIF5, cu peste 1300 contracte, majoritatea incheiate pe scadenta decembrie. In raport cu aceasta, s-a observat si o usoara tendinta de inchidere a pozitiilor futures numarul lor reducandu-se cu circa 600, pe masura apropierii scadentei. Sedinta s-a deschis cu scaderi pentru DESIF5 dar apoi, in conditiile in care pe piata suport indicele Bet-Fi a evoluat pe plus iar pe pietele europene s-au inregistrat, de asemenea, cresteri, cotatiile au revenit usor pe plus. Cu o ora si jumatate inainte de finalul sesiunii cotatia DESIF5 decembrie 2010 se aprecia cu 0,83 % in timp ce pentru martie 2011 cresterea era de 0,47 %. Pentru iunie si septembrie 2011 cotatiile inregistrau scaderi pe volume mici.

O activitate mai redusa comparativ cu zilele anterioare s-a inregistrat pe derivatul Dow Jones, numarul contractelor incheiate pana la ora 17:30 fiind de aproape 600. Si in cazul Dow Jones cea mai lichida scadenta continua sa fie cea din aceasta luna, participantii dorind sa exploateze la maxim oportunitatile ivite in urma variatiilor indicelui, pana la data de 17.09, cand scadenta decembrie se va incheia. Dupa ce indicele DJIA a inchis foarte usor pe minus marti la NYSE, pe fondul stingerii entuziasmul privind faptul ca reducerile de impozite vor ajuta economia, piata futures din SUA a indicat o directie descendenta miercuri. La Sibex, investitorii sibieni au reactionat tranzactionand derivatul pe indicele american, la randul lor, pe scadere, in conditiile in care investitorii americani se asteapta ca reducerile fiscale sa stimuleze cresterea economica dar si sa adanceasca deficitul bugetar. Pe piata sibiana, la ora 17:30, DEDJIA_RON pierdea 58 puncte pe scadenta decembrie, valorand 11.332 puncte. Pentru martie si iunie 2011 DEDJIA_RON se deprecia cu 46 si 110 puncte.

Pe piata actiunilor, participantii au continuat sa fie interesati de actiunile Sibex, observandu-se schimburi cu peste 26.000 de titluri ale societatii, realizate la un pret de 1,48 lei/actiune, in urcare cu 3 bani. Cotatia SBX a recuperat asadar pierderea din sesiunea anterioara.